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INSTRUCTIONS FOR COMPLETING THE  

TRAVELER FORM 
 

NOTE:  The notation “§ __” indicates a relevant portion of the Committee’s Travel Regulations, 
issued December 27, 2012.  The full text of the Travel Regulations is available on the 
Committee’s Web site, http://ethics.house.gov.  In addition to the cited sections, many key terms 
are defined in § 104 of the Regulations. 

 
First Page:   

- Name of Traveler:  Fill in the name of the House Member or employee who will be going on 
the trip.  

- Certification Information:  The form must be signed to attest to the truth of the information it 
contains.  The signatory can be either the person who will be traveling or someone who 
completed the form on that person’s behalf.  If the person who signed the form is not the 
traveler, indicate the signatory’s name on the second line (“Name of Signatory (if other than 
traveler)”).  Staff travelers must also indicate the name of their employing Member or 
committee on the third line.  All filers should provide the office address, telephone number, 
and email address for the person to be contacted with questions about the form.  Note that 
statements made on the form are subject to criminal penalties under the False Statements Act 
(18 U.S.C. § 1001).  (§ 404.1)    

- “Check this box if . . .”:  Trips that are sponsored by a media outlet, such as a television or 
radio station or program, to enable the traveler to participate on a program for that entity are 
not subject to the 30-day pre-trip filing deadline.  Check this box only if the trip for which 
the traveler is seeking approval is such a trip.  (§ 501.1)  This exception also applies to a 
staffer who is staffing their employing Member for the Member’s media appearance.   

Note: You must submit this page of your form to the Ethics Committee as part of your request 
for approval to travel, but you are not required to submit it to the Clerk as part of the 
post-travel disclosure.   

Second Page: 

1. Name of Traveler:  Fill in the name of the House Member or employee who will be going on 
the trip.  This should be the same name used in response to this question on the first page of 
the form.   

2. Sponsor(s) (who will be paying for the trip):  Fill in the names of each person, organization, 
or other entity contributing funds or in-kind support towards the trip.  This information 
should match the information on the Primary Trip Sponsor Form, and any accompanying 
Grantmaking or Non-Grantmaking Sponsor Forms (if applicable), you will be submitting 
together with your Traveler Form.   

 
Version date 2/2013 by Committee on Ethics 



3. Travel destination(s):  Identify the city and state or country you will be visiting.  Include 
multiple destinations, if appropriate.  Do not list airports or cities in which you will merely 
have a travel layover.  Do not list your cities of departure and return, only your 
destination(s).  Do not use the airport code; print the full name of the city and state (or 
country).  As a general rule, destinations generally must be more than 35 miles from the 
U.S. Capitol and (for personal office staff and Members), more than 35 miles from the 
Member’s closest district office.  (§ 302) 

4. Date of departure and Date of return:  List the days on which you will be departing on the 
trip and returning from the trip, including any dates at your personal expense.  If you will 
have days at your personal expense for personal activity, list those dates on line 4(b).  Note 
that the days at personal expense must be fewer (or at most equal to) the days you will be 
participating in official activity (minus travel time), unless you pay your own return 
transportation costs.  (§ 310)  If you plan to pay your own return transportation costs, please 
indicate that on the form.  (§ 310(f))  Regulation §§ 303 - 303.2 discuss the maximum 
permitted duration of a trip, which depends on the type of trip sponsor.   

5. Will you be accompanied by a relative at the sponsor’s expense:  House Members and staff 
may accept travel expenses for one accompanying relative, if an unsolicited offer was made 
offered by the trip sponsor.  (§ 403)  If the trip sponsor will be paying for a relative to 
accompany you, answer yes to Question 5(a), and provide details about that person in part 
5(b).  If a relative will accompany you at your own expense (rather than at the trip sponsor’s 
expense), answer no to Question 5(a).  Such accompaniment must be approved by the trip 
sponsor.  (§ 403.2(b))  Reg. § 104(x) defines permissible relatives as being at least 18 years 
of age and related to the traveler as spouse, parent, child or step-child, grandchild, sibling or 
half-sibling, father-in-law, or mother-in-law.  Financé/es and unmarried significant others are 
not relatives for purposes of the travel rules.  You may write in separately to the Committee 
to seek permission to be accompanied by a non-relative at the sponsor’s expense (provided 
the trip sponsor made an unsolicited offer to pay those expenses).  (§ 403.2)   

6. Did the trip sponsor answer “yes” to Question 9(d) on the Primary Trip Sponsor Form (i.e., 
travel is sponsored by an entity that employs a registered federal lobbyist or foreign agent 
and you are requesting lodging for two nights):  When a trip is sponsored by an entity that 
employs or retains a federal lobbyist or foreign agent, the Regulations generally permit the 
acceptance of lodging for only a single night.  However, the Committee can authorize 
lodging for a second night on a case-by-case basis.  (§ 303.2)  Therefore, if the primary trip 
sponsor answered yes to Question 9(d) on the Primary Trip Sponsor Form (indicating the trip 
sponsor employs a lobbyist and is requesting lodging for two nights), you should answer yes 
to Question 6(a) and complete Question 6(b) to explain why the second night is warranted.  If 
the trip sponsor checked 9(a), 9(b), or 9(c) in response to Question 9 on the Primary Trip 
Sponsor Form (indicating the trip sponsor is a college, or does not employ a lobbyist, or 
employs a lobbyist but is seeking lodging for only one night), you should answer “no” to 
Question 6(a) and leave Question 6(b) blank or put “N/A.”  (§ 303.2) 

7. Primary Trip Sponsor Form is attached, including agenda, invitee list, and any other 
attachments and contributing sponsor forms:  You must include a Primary Trip Sponsor 
Form (completed by the primary trip sponsor) with your request, including any attachments 
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to that form.  You must also include completed Grantmaking or Non-Grantmaking Sponsor 
Forms, if there are any for your trip.  Check the Primary Trip Sponsor Form and attachments 
before filing to ensure that they are complete and accurate.  For example, make sure that your 
name is included on the invitee list and that the agenda gives your personal detailed, hour-by-
hour agenda of the specific activities in which you will be participating, including your 
departure and arrival times.  Check the box if you have included all required sponsor 
information.  See § 503.1(b) for a description of the required itinerary.  

8. Explain why participation in the trip is connected to the traveler’s official or 
representational duties:  Travel must have a connection to the official duties of the particular 
Member or employee who will be traveling.  (§§ 301 & 401.1(a))  Provide an explanation as 
to why this trip relates to the traveler’s official House duties or area of expertise, as opposed 
to those of another House employee or Member.  As a general matter, the explanation for a 
House employee should include the individual’s job title and explain how the activities on 
the itinerary relate to the duties of that position.  For staff travelers, citing how the subject 
matter of the trip is related to the Member’s duties (as opposed to the staffer’s) is not 
sufficient.  Section 301 of the Regulations lists examples of permitted officially-connected 
purposes, as well as impermissible purposes.   

9.  Is the traveler aware of any registered federal lobbyists or foreign agents involved in 
planning, organizing, requesting, or arranging the trip?  The involvement of registered 
federal lobbyists or foreign agents in planning, organizing, or arranging a trip must be de 
minimis, which means minimal or negligible.  (§§ 204.1 & 104(d))  If you are aware of the 
involvement of a registered federal lobbyist or foreign agent in planning, organizing, or 
arranging any aspect of the trip (even if de minimis), answer “yes” to Question 9.  If you are 
not aware of any such involvement, answer “no” to Question 9.   

10. For Staff Travelers: To be completed by your employing Member:  Staff travel must be 
authorized in advance by the individual’s employing Member.  The Member must sign on the 
appropriate line to indicate that such approval has been given.  The signatory in this section 
must be a Member of the House.  The specific explanations of who is an employing Member 
is contained at Regulation §§ 402 – 402.3.  Note that for staff of a committee, the employing 
Member is either the Chairman or Ranking Member of the full committee, as appropriate.  
(§ 402.2)   

To request approval for a proposed trip, you must submit to the Ethics Committee  
both pages of the completed Traveler Form, together with a completed Primary Trip Sponsor Form  

and any attachments and Grantmaking or Non-Grantmaking Sponsor forms.   
You must receive explicit approval from the Committee before you depart on a trip. 

Your submission may be faxed to the Committee at (202) 225-7392, sent or delivered to the 
Committee at 1015 Longworth, or e-mailed to travel.requests@mail.house.gov 

NOTE:  REQUESTS MUST BE RECEIVED  
BY THE COMMITTEE NO LESS THAN 30 DAYS  
BEFORE THE DEPARTURE DATE OF THE TRIP,  

OR APPROVAL WILL NOT BE GRANTED. 
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Final Notes: 

• You should keep a photocopy of your completed Traveler Form, plus the Primary Trip 
Sponsor Form and any attachments and supplemental sponsor forms (if any), as well as 
the letter from the Ethics Committee approving your travel, as you will have to submit 
them to the Clerk as part of your post-travel disclosure.  (§ 602)  In addition, Travel 
Regulation § 404(d) requires you to keep a copy of all request forms and supporting 
paperwork for three subsequent Congresses from the date of travel. 

• You should let the Committee know if there are any alterations to your trip plans (such as 
date changes, or adding or removing an accompanying relative) after your initial 
submission.  (404.2) 

• You should let the Committee know if the trip is canceled or you decide not to go.  
(§ 404.3)  No post-travel disclosure is required in those circumstances.   

• You should not go on a trip unless you have received written approval from the 
Committee that you specifically have been approved to go on a particular trip.  Failure to 
receive pre-approval from the Committee will likely result in the requirement that the trip 
expenses be repaid to the trip sponsor by the Member or employing Member out of the 
Member’s personal or (possibly) principal campaign committee funds.  (§ 505)  Official 
funds (MRA or committee funds) generally will not be available to pay the expenses.   
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