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Dear Sir or Madam: 

 

 The American Bankers Association appreciates the opportunity to comment on the impact of 

the fiduciary rule in response to the President’s Memorandum directing the Department to updates its 

economic and legal analysis of the final rule.1 This comment is directed at the ability of insurance 

agents to provide information and advice related to insurance products.   

 We appreciate that the final rule and the Prohibited Transaction Exemption (PTE) 84-24 

include provisions designed to accommodate insurance sales activities. The final rule includes a new 

paragraph (g)(4) that expressly defines “investment property” to exclude health or disability insurance 

policies, term life insurance policies, or other assets to the extent that they do not include an 

investment component.2 This change makes it clear that the final rule does not treat advice related to 

the purchase of health, disability, and term life insurance policies as fiduciary investment advice, as 

long as the policies do not have an investment component. Similarly, the revised Prohibited 

Transaction Exemption (PTC) 84-24 allows insurance agents that act as investment advice fiduciaries 

to continue to receive a variety of forms of compensation that would otherwise violate prohibited 

transaction rules and trigger excise taxes.3 This exemption allows fiduciaries to receive compensation 

when plans and IRAs purchase insurance contracts or fixed rate annuity contracts.4   

 We are concerned, however, about the impact of the following conflict of interest FAQ issued 

by the Department earlier this year:   

Q4. An investment adviser who is also a licensed insurance agent approaches a client who will 

soon begin receiving minimum required distributions from the client’s 401(k) plan accounts 

and IRAs. The adviser recommends that once the client receives these required minimum 

distributions they should be used to fund a permanent life insurance product. The investment 

adviser in his or her capacity as insurance agent will receive a commission on the sale of the 

permanent life insurance product. Is the recommendation of the permanent life insurance 

product investment advice covered by the Rule?  

                                                        
1 Presidential Memorandum dated Feb. 3, 2017 and published in the Federal Register on Feb. 7, 2017 at 82 Fed. Reg. 9675.  
2 81 Fed. Reg. 20946 (April 8, 2016).  
3 81 Fed. Reg. 21147 (April 8, 2016).  
4 This includes immediate annuities, traditional annuities, declared rate annuities or fixed rate annuities (including deferred 
income annuities), but does not include variable annuities or indexed annuities.  



 
 

Yes. Because the minimum required distributions are compelled by the Code, the adviser has 

not recommended a distribution from a plan or IRA simply by explaining the tax requirements 

and telling the plan participant that the law requires those distributions. However, the adviser 

has made a recommendation as to how securities or other investment property of a plan or IRA 

should be invested after the funds are distributed from the plan or IRA within the meaning of 

paragraph (a)(1)(i) of the Rule.5 

While permanent life insurance has a saving component, it is primarily an insurance product, and is 

regulated as an insurance product by state insurance regulator. Therefore, we recommend that the 

Department revise the definition of “investment property” to exclude any product regulated as 

insurance by state insurance authorities. This proposed modification would ensure that consumers can 

have access to different forms of insurance. Without such a modification, the rule would have the 

negative impact of reducing consumers’ access to retirement product structures.  

 Additionally, we recommend that the Department clarify that the rule does not apply to 

minimum distributions once the funds have been distributed and are no longer in a retirement plan. 

In the FAQ cited above, the advice was provided before the minimum distribution. After a minimum 

distribution, however, it is impossible for an insurance agent to determine if insurance premiums are 

paid with the proceeds from the distribution or from funds that were already in an account. 

Clarifying this matter would avoid dislocations or disruptions for insurance agents and insurance 

agencies that would adversely affect consumers.  

 Finally, we recommend that the Department clarify that periodic distributions from retirement 

plans into insurance policies that were entered into prior to the applicability date of the rule should 

be deemed exempt from the rule. The ongoing premiums paid to agents in such cases do not 

constitute a new recommendation, but are based upon a transaction that occurred prior to the 

applicability of the rule. Without this clarification, insurance agencies may be forced to resign as 

servicing agents on these policies and the policyholders would lose the benefit of the agent’s 

expertise to address questions that may arise regarding the policies. Thus, clarifying this matter 

would avoid dislocations or disruptions for insurance agents and insurance agencies that would 

adversely affect consumers.  

 Thank you for your consideration of these views. For further information please contact 

Sarah Ferman at 202-663-5510. 

    Sincerely, 

 
Sarah Ferman 

Senior Government Relations Representative  

American Bankers Association 

                                                        
5 https://www.dol.gov/sites/default/files/ebsa/about-ebsa/our-activities/resource-center/faqs/coi-rules-and-exemptions-
part-2.pdf.  
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