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TO :	 John L. Thoresdale 
Director of Policy and Systems 

FROM :	 Catherine C. Cook 
General Counsel 

SUBJECT : Entitlement of Stepchildren 

The purpose of this memorandum is to modify the advice given in Legal Opinion L-97-25, issued 
on July 1, 1997. That opinion stated correctly that Public Law 104-121, enacted on March 29, 
1996, requires that entitlement of a stepchild to an annuity or entitlement based on a stepchild 
which begins after the effective date of the amendment must be based on actual dependency, 
rather than on the living-with requirement. Legal Opinion L-97-25 then proceeded to apply that 
conclusion to six different examples set out in your inquiry. 

The general rule enunciated in Legal Opinion L-97-25 was that if no determination of actual 
dependency had been made prior to the death of the railroad employee in connection with a 
determination of stepchild eligibility, then actual dependency had to be determined before a 
survivor benefit based that stepchild could be paid. You have pointed out that this rule would 
have rather severe consequences for certain current RRB beneficiaries when the railroad employee 
dies. You stated your belief that a dependency determination made for retirement should carry 
forward after the employee's death. In fact, you stated that the Social Security Administration 
will not terminate a child's benefit at the death of the wage earner, even if the dependency 
determination was made under the old standard. 

We have reconsidered that question of how the amendment of the dependency requirements made 
by P.L. 104-121 should be applied to survivor cases. For the reasons set out below, our re-
examination indicates that the general rule set out in Legal Opinion L-97-25 should be modified. 
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Section 104(a)(2) of P.L. 104-121 describes the effective date of the amendment as follows: 

The amendment made by paragraph (1) shall apply with respect to 
benefits of individuals who become entitled to such benefits for 
months after the third month following the month in which this Act 
is enacted. (Emphasis supplied.) 

The statutory language indicates that the amendment was intended to affect only individuals who 
first "become entitled" to benefits after the effective date of the amendment. In the cases for 
which you cited your concern, entitlement based upon a stepchild had already been established 
prior to the death of a railroad employee. In fact, absent the amendment made by P.L. 104-121, 
there would be no break in entitlement and no new annuity application would be required. See 20 
CFR '' 217.8(d), (f), and (g). Thus, those cases do not involve individuals who initially "become 
entitled" to a benefit after the effective date of P.L. 104-121. I therefore agree that in those cases 
where there would otherwise be no break in entitlement, a dependency determination made for 
retirement, spouse eligibility, O/M determinations, or Medicare entitlement should carry forward 
after the employee's death. 


