
September 30, 1998 
L-98-21 

TO :	 Philip H. Arnold 
Chief of Records Analysis and Systems 

FROM :	 Steven A. Bartholow 
Deputy General Counsel 

SUBJECT : Legal Widow - California 

This is in reply to your June 2, 1998 request for my opinion as to whom, of the railroad 
employee=s three Awives,@should be considered the legal widow of the deceased railroad 
employee and what is their respective entitlement to benefits under the Railroad Retirement 
Act. We have reached the following conclusions for the reasons discussed below. Ms. P. A. 
is not entitled to benefits based on evidence in the file which shows a subsequent marriage 
after her marriage to Edward. A search of the court records is necessary to determine if a 
valid marriage certificate is on record for Ms. E. in Oakland, California. Ms. W. L.=s 
entitlement will end under California law, which presumes the validity of a second or 
subsequent marriage, if a valid marriage certificate is on record for Ms. E., unless Ms. W. L. 
presents evidence to rebut the presumption. . Further, the Lord Mansfield Rule was 
incorrectly applied in 1992 to entitle Coretta and Tammy. 

Edward=s domicile on his date of death, December 12, 1989, was California. There are three 
Awidows@ claiming to be married to the employee at the time of his death. They are as 
follows: 

1)	 W. L. - Filed Form AA-18 on May 28, 1992 on behalf of herself and two 
minor children: Tammy (born October 10, 1978) and Coretta (born 
September 29, 1980). The marriage certificate in the file indicates the 
marriage took place in Louisiana on December 13, 1960. Form AA-18 
indicates that W. and Edward separated on January 31, 1968, when the 
employee moved to California from Louisiana. 

2)	 P. A. - Filed Form AA-17 and AA-17b for a disabled widow=s annuity on 
December 11, 1997. The marriage certificate in the file indicates the 
marriage took place in Reno, Nevada on January 13, 1973. Form AA-17 
indicates that P. and Edward were separated in 1978, but were still married 
at the time of the employee=s death. Records searched in Alameda and San 
Francisco counties in California did not produce a divorce certificate. P. has 



-2-

submitted a Agood faith@ statement regarding her marriage as previously 
instructed by the Bureau of Law. Her application for divorced widow=s 
annuity is pending this decision regarding her eligibility. 

3)	 E. - The death certificate of the employee from the State of California lists 
E. as the employee=s widow. E. was the informant of the employee=s death. 
A statement in the file from E. indicates she married the employee on 

February 4, 1982 in Oakland, California. It also indicates that she was 
married to the employee at the time of his death and did not have any 
knowledge regarding the employee=s prior marriages until after his death. 
The marriage certificate is not in file and E. has yet to file any application for 
benefits. 

Section 2(d)(4) of the Railroad Retirement Act provides that for purposes of 
determining whether an applicant is the wife of the employee, the Board shall 
apply the rules set forth in section 216(h) of the Social Security Act. Section 
216(h), in turn, provides in part: 

(1)(A)(i) An applicant is the wife * * * of a fully or currently 
insured individual for purposes of this title ***if such insured 
individual is dead, the courts of the State in which he was 
domiciled at the time of death * * * would find that such 
applicant and such insured individual were validly married * * * 
if such insured individual is dead, at the time he died. 

(ii) If such courts would not find that such applicant and such 
insured individual were validly married at such time, such 
applicant shall, nevertheless be deemed to be the wife * * * 
of such insured individual if such applicant would, under the laws 
applied by such courts in determining the devolution of intestate 
personal property, have the same status with respect to the 
taking of such property as a wife * * * of such insured 
individual. 

(B)(i) In any case where under subparagraph (A) an applicant is 
not (and is not deemed to be) the wife * * * of a[n] * * * 
insured individual * * * but it is established to the satisfaction of 
the Commissioner of Social Security that such applicant in good 
faith went through a marriage ceremony with such individual 
resulting in a purported marriage between them which, but for a 
legal impediment not known to the applicant at the time of such 
ceremony, would have been a valid marriage, then * * * such 
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purported marriage shall be deemed to be a valid marriage. 
Notwithstanding the preceding sentence, in the case of any 
person who would be deemed under the preceding sentence a 
wife ***of the insured individual, such marriage shall not be 
deemed to be a valid marriage unless the applicant and the 
insured individual were living in the same household at the time 
of death of the insured individual***. 

* * * * * 

(iv) For purposes of this subparagraph, a legal impediment to the 
validity of a purported marriage includes only an impediment (I) 
resulting from the lack of dissolution of a previous marriage or 
otherwise arising out of such previous marriage or its dissolution, 
or (II) resulting from a defect in the procedure followed in 
connection with such purported marriage. 

In accord with section 2(d)(4) of the Railroad Retirement Act and section 216(h) of 
the Social Security Act, regulations of the Board provide that an individual may 
qualify for a spouse=s annuity as the wife of the employee if the State of the 
employee=s domicile would recognize that the claimant and the employee were 
validly married, or if a deemed marriage is established. See 20 CFR 222.11, 
222.12, and 222.14. 

The railroad employee was domiciled in California at the time of his death. California courts 
apply a presumption that a second or subsequent marriage is valid. Moran v. Superior Court 
in and for Sacramento County, 100 P.2d 1096, 1098 (Ca., 1940). 

The presumption may be rebutted Aby evidence that the former spouse of one of the parties is 
living and that neither a divorce nor an annulment of the former marriage was ever procured.@ 
Id. See also Hamrick v. Hamrick, 260 P. 2d 188, 193 (Ca., 1953),(when a person has 

entered into two successive marriages, a presumption arises in favor of the validity the of 
second marriage and the burden is upon the party attacking the validity of the second marriage 
to prove that the first marriage had not been dissolved by the death of a spouse or by divorce 
or had not been annulled at time of second marriage). In order to rebut the presumption of 
validity of the second marriage, the first spouse needs to show that her marriage remains 
undissolved. Spearman v. Spearman, 482 F. 2d. 1203,1205 (5th Cir. 1973). To make the 
required showing, the first spouse needs to examine the records of those jurisdictions in which 
either she or her husband have been domiciled. Id., at 1205. 

Evidence in the file includes a valid marriage certificate indicating that W. and Edward were 
married on December 13, 1960 in Louisiana. A May 28, 1992 memorandum from the 
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Shreveport, Louisiana field office includes a statement from W. that to her knowledge no 
divorce had ever been obtained. 

Additional evidence in the file suggests that P. A. entered into a subsequent marriage after her 
marriage to Edward in 1973. Medical records submitted by P. show evidence of a subsequent 
marriage after 1989, the year of the employee=s death. Therefore, P. A.=s claim for a disabled 
widow=s insurance annuity should be denied based on this evidence of her subsequent 
marriage. 

Further, in order to determine who is the legal widow of Edward, a search of the court records 
in Oakland, California should be conducted to determine if a valid marriage certificate is on 
record for E., the woman listed as Edward=s wife on his death certificate in 1989. According 
to E., she married the employee in Oakland, California on February 4, 1982. If a search 
reveals a valid marriage certificate for E., entitlement for W. L., Edward=s first wife, will end 
due to the presumption of the validity of a second marriage under California law unless W. can 
demonstrate that no order of divorce or annulment was entered in the records of those 
jurisdictions in which she and Edward resided up until the time of his death. However, if W. 
cannot make the required showing, her entitlement would end prospectively and no 
overpayment would be assessed, since the termination of her annuity would result from a 
change in the legal interpretation of the validity of her marriage. See 20 CFR 261.3. If we 
obtain a copy of a valid marriage certificate for E. and Edward and W. is unable to provide 
the evidence needed to rebut the presumption in favor of the subsequent marriage, then E. 
would be the employee=s legal widow. 

Your next question concerns whether either of the two other women qualify as a putative 
widow of Edward according to RCM 4.3 Appendix B2. According to this section of the 
RCM, an innocent party to a void marriage may acquire inheritance rights as a spouse. 
According to California law, based on the employee=s domicile at the date of his death, a 
putative marriage is one which has been solemnized in due form and celebrated in good faith 
by at least one of the parties but which, by reason of some legal infirmity is either void or 
voidable. Kunakoff v. Woods, 332 P.2d 773, 775 (Ca. 1959). 
In light of the evidence of her later marriage, P. would not be a putative widow. Further, a 
determination of this sort will only be necessary if we obtain both a copy of a valid marriage 
certificate to evidence E.=s marriage to Edward and evidence from W. to rebut the presumption 
of the validity of E.=s marriage to Edward. If both of these conditions are met, it appears that 
E. would be considered to be a putative widow since she has filed a Agood faith@ statement 
regarding her marriage to the employee indicating that she was not aware of the employee=s 
prior marriages until after his death in 1989. 

It should also be noted that section 5119 of the Omnibus Budget Reconciliation Act of 1990 
amended section 216(h)(1)(B) of the Social Security Act to provide that a spouse who married 
the employee in good faith without knowledge of the impediment of a prior undissolved 
marriage may be Adeemed@ to be entitled to spouse benefits pursuant to that section, regardless 
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of the entitlement of another individual recognized as the Alegal@ spouse under appropriate 
State law. The effect of this amendment is to allow payment of spouse annuities to both 
claimants. See Legal Opinion L-91-1341. Thus, if the proper evidence is provided as 
discussed above, E. could become entitled to an annuity as the deemed widow of Edward, 
assuming of course, that she met all other eligibility requirements. 

You next inquire as to whether the Lord Mansfield Rule was incorrectly applied to entitle 
Coretta and Tammy to benefits in 1992. (W. L. and Coretta are in current pay status. 
Tammy was previously paid and terminated upon attainment of age 18). You indicate that the 
law of Louisiana was applied rather than the law of California, which was the actual domicile 
of the employee on the date of his death. Generally, in many states, the Lord Mansfield Rule 
bars the mother of the child and her legal husband at the time the child is conceived or born 
from giving testimony which might prove the child to be illegitimate. Both Louisiana and 
California do not follow the Lord Mansfield Rule. However, in Louisiana, a child is 
presumed the legitimate child of its mother=s husband at the time of its birth unless its 
legitimacy is disputed by the husband or his heirs in a statutory action. RCM 4.4.15(b). 
Section 7540 of the California Family Code provides that, AExcept as provided in section 7541 
[which deals with resolving paternity through blood tests], the child of a wife cohabiting with 
her husband, who is not impotent or sterile, is conclusively presumed to be a child of the 
marriage.@ 

In the prior legal opinion rendered on August 5, 1992, it was determined that the children born 
during the course of the marriage of W. and Edward should be considered the employee=s 
children because Louisiana law does not permit a parent to render children illegitimate by 
testimony. You are correct that California law should have been applied, since the employee 

1I note that section 222.14(d) of the Board=s regulations, which states that 
an individual may not be recognized as a Adeemed@ spouse where another 
individual is currently recognized as the spouse under State law, was promulgated 
in 1989 prior to the 1990 amendment, and is now obsolete. 
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was domiciled in California when he died. The conclusive presumption of paternity provided 
by section 7540 would not apply, since W. advised the district office that she ceased to live 
with the employee after he moved to California in 1968. The two children were born in 1978 
and 1980. It is my opinion that neither Coretta nor Tammy was entitled to an annuity as the 
child of the deceased employee. It follows that W. was not entitled to an annuity as a young 
mother. However, because these annuities were paid as a result of an (informal) legal opinion, 
it is my further opinion that any current entitlement would simply end with no resulting 
overpayment. This opinion is based on section 261.3 of the Board=s regulations which 
provides that: 

A change of legal interpretation or administrative ruling upon which a decision 
is based does not render a decision erroneous and does not provide a basis for 
reopening. 

I trust that the foregoing discussion will be of assistance to you. 


