
Office of Government Ethics
94 x 14 -- 07/15/94

Letter to the Inspector General of a Quasi-Official
Federal Entity dated July 15, 1994

   This is in response to your letter of May 27, 1994, concerning a two-day
 conference on [a particular program].  As described in the brochure
 included with your letter, the conference is sponsored by an apparently
 private organization.  The brochure states that those attending will
 "[b]enefit from the experiences of 10 government departments that have
 implemented [a particular program].  Over half of the listed speakers
 appear to be Federal Government officials and marketing of the program is
 directed to Government executives.  The cost of the two-day program is
 $995 for Government officials and $1,195 for private company executives.

   Your letter states that [your entity] is considering establishing a code
 of conduct at [the entity] and requests information regarding regulations
 or other directives that relate to such conferences.  As we understand the
 status of [the entity], it is generally not considered a department,
 agency, or instrumentality of the Federal Government, [citation deleted],
 and its employees are not, therefore, subject to the conflict of interest
 statutes or the administrative Standards of Ethical Conduct.  Accordingly,
 as your letter suggests, our discussion below of the effect of the
 statutes and standards on executive branch employees is not directly
 relevant to [entity] employees but could serve as guidance or provide a
 starting point for developing your own code of conduct.

   Since all the speakers at the conference appear to be speaking
 officially, we assume your primary concern relates to restrictions on
 employees' official participation in such a conference as
 speakers.1 Under the conflict of interest statutes and the
 Standards of Conduct, speaking at a conference in an official capacity may
 raise conflict of interest issues if the speaker holds a director or
 officer position in, or is an active participant in, the organization
 sponsoring the conference.  A criminal statute, 18 U.S.C.  § 208,
 prohibits employees from participating personally and substantially in an
 official capacity in any particular matters in which organizations they
 serve as officers or directors have a financial interest, unless they
 obtain a waiver as outlined in subsection 208(b).  See also 5 C.F.R.  §
 2635.401 et seq.  The administrative Standards of Conduct provide that,
 unless specifically authorized to participate, employees should not
 participate in matters to which organizations in which they are active
 participants are parties, if a reasonable person with knowledge of the



 relevant facts would question their impartiality.  5 C.F.R.  § 2635.502.

   Acceptance of compensation for the official speech would also present
 problems under the relevant statutes and standards.  18 U.S.C.  § 209
 prohibits employees from receiving from non- Government sources
 compensation for services as employees.  Similarly, 5 C.F.R.  §
 2635.807(a)(2)(i)(A) prohibits acceptance of compensation from
 non-Government sources for teaching or speaking that "is undertaken as
 part of the employee's official duties." While "compensation," as defined
 in 5 C.F.R.  § 2635.807(a)(2)(iii), generally includes transportation,
 lodgings and meals, it does not include "[m]eals or other incidents of
 attendance such as waiver of attendance fees or course materials furnished
 as part of the event at which the .  .  .  speaking takes place." 5 C.F.R.
 § 2635.807(a)(2)(iii)(B).  It also does not include items of little value
 which are intended for presentation purposes, like a plaque, or item under
 $20 in value as, for example, a ballpoint pen, food, or inexpensive meals
 even if not furnished as part of the event.  See, e.g., 5 C.F.R.  §§
 2635.807(a)(2)(iii)(A); 2635.203(b)(2); 2635.204(a).

   Beyond issues related to individual employee conduct regulated by the
 conflict of interest statutes or the Standards of Conduct, your letter
 raises the policy question of whether agencies should provide speakers to
 privately-sponsored conferences, particularly where fees for attendance by
 Government employees are significant.  This issue, beyond the jurisdiction
 of this office, is not addressed by our Standards of Conduct; nor are we
 aware of any statutes or regulations currently in effect that directly
 address the question.2 In the process of authorizing an employee to
 speak officially at a conference, however, an agency necessarily would
 have to determine that it is in the Government's interest for the employee
 to participate and that the event is an appropriate forum for the exchange
 of information relevant to the programs, operations, or responsibilities
 of the agency.  See The Informal Advisory Letters and Memoranda and
Formal
 Opinions of the United States Office of Government Ethics, 90 x 1.  In
 making this determination, an agency presumably would consider the cost of
 attendance as well as the extent of Federal participation in presentation
 of the program.  If fees are substantial or out of proportion to costs, an
 agency might choose not to provide a speaker.3

   If this Office can be of further assistance, please do not hesitate to
 contact us.

                                   Sincerely,

                                   Stephen D. Potts



                                   Director

---------------------
1The analysis is somewhat different when an employee is asked to
speak in his private capacity.  In such a case, for example, the employee
may not use Government time or Government property in preparing or
giving
his speech.  5 C.F.R.  §§ 2635.704 and 2635.705.  He may not use his
Government position or title to suggest Government sanction or
endorsement
of his speech.  5 C.F.R.  § 2635.702.  As is the case with respect to
official speech, the employee could not accept compensation for his speech
if it is "related to his duties." 5 C.F.R.  § 2635.807.  If agency
regulations require prior approval for outside activities, then whether the
speech were for compensation or not, the speaking engagement would be
subject to the prior approval by the agency.  5 C.F.R.  § 2635.803.

2In August of 1977 the Director of the Office of Management and
Budget (OMB) issued guidelines for Government-sponsored attendance at
conferences, which stated: "[s]peaking engagements should not be accepted
for meetings where fees for Government employees are not in line with
actual costs." Based on information obtained from OMB, we understand that
this guideline was revoked in the early 1980s.

3Regarding the question of whether Government employees may attend a
conference conducted by a private organization charging substantial
attendance fees, we assume, similarly, that, in exercising its discretion
to approve or disapprove attendance, an agency would and should properly
consider whether the benefit to the agency of having the employee attend is
worth the cost of the attendance fee.


