
Office of Government Ethics
94 x 15 -- 09/28/94
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   This responds to your request for our views on the extent to which 18
 U.S.C.  § 205 constrains meetings between representatives of an employee
 organization and officials of the employing Department or agency.  For
 purposes of this response, we assume that examples of such organizations
 would include credit unions, child care centers, health and fitness
 organizations, and recreation associations, as well as other organizations
 such as the Senior Executive Association, that have been formed to address
 the needs of particular groups of employees.  None of the organizations
 would be labor organizations as described in 5 U.S.C.  §§ 7101-7103.

   Section 205 of title 18 prohibits a Government employee, except in
 performance of official duties,1 from acting as agent or
 attorney2 for anyone before any agency or court of the United
 States in connection with a covered matter3 in which the United
 States is a party or has a direct and substantial interest.  The statute
 contains certain exceptions, not relevant here, for representing other
 persons such as an employee's parents, spouse, or child.  Section 205(d)
 also permits an employee to represent an individual who is subject to a
 disciplinary, loyalty, or other personnel administration proceeding,
 provided that the representation is not inconsistent with the employee's
 faithful performance of his duties.  The statute does not bar self-
 representation.

   As a general proposition, it seems clear that section 205 would bar an
 employee from representing an employee organization before the
Government
 unless the representation was part of the employee's official duties, or
 otherwise met one of the exceptions in the statute, or was undertaken in
 accordance with a statute that explicitly exempted the activity from the
 proscription of section 205.4 There is no indication that Congress
 intended to generally exempt employees from the prohibition of section 205
 when representing employee interest groups.  See, e.g., 5 Op.  O.L.C.
 194, 196 (1981).

   Because section 205 does not prohibit self-representation, an employee
 may represent his own views before the Government in connection with a
 particular matter even if those views are the same as those held by an
 organization in which the employee happens to be a member.  However, the
 employee could not communicate those views to the Government as the



 organization's representative without running afoul of the prohibition in
 section 205.  Thus, while it is conceivable that a member of an employee
 organization might communicate his personal views to the Government in
 connection with a particular matter in which the organization has an
 interest, an examination of all of the circumstances surrounding the
 communication might indicate that the employee was in fact representing
 the organization to the Government on the matter.  For example, if the
 employee's views were submitted in writing on the organization's
 stationery, or if the employee identified himself as an officer or member
 of the organization in stating his views, the Government might properly
 conclude that the employee was really acting as the organization's
 representative.

   There may be some question whether employees have the right to
 communicate with the Government concerning the terms and conditions of
 employment through an employee organization selected to represent the
 employees.  Indeed, because section 205 was intended to bar
 representations to the Government on behalf of someone else, it might be
 argued that a representation made by an employee organization concerning
 the terms and conditions of employment of its members is tantamount to a
 self-representation by the employee members.  We are not aware of any
 authoritative determination to this effect, however, and note that [the]
 Office [of Legal Counsel] appears to have taken a contrary position in a
 case where an employee sought to represent a group of employees (which
did
 not have the status of a "labor organization" under 5 U.S.C.  § 7103) on
 matters concerning employment.  See id.  at 196.5

   Of course, for the prohibition of section 205 to apply, representations
 made by members of employee organizations to the Government must be in
 connection with some matter in which there is some controversy or at least
 a potential for divergent views.  Communications of a purely ministerial
 nature made on behalf of an employee organization are not barred by
 section 205.  For example, simply requesting factual information or
 responding to requests from the Government for factual information are not
 the types of representational communications which would violate section
 205.  Additionally, it could be said that making a completely routine
 request that has no element of controversy, such as asking to use a
 meeting room, would fall outside the proscription of section 205.
 However, even a request of this type might involve some potential for
 conflict if there is a shortage of space available and the employee
 organization is competing with other groups for use of the space.  Thus,
 it is difficult to conclude with certainty that a particular type of
 request will never have a potential for divergent viewpoints and will
 always lack the requisite conflict to fall within the statute.



   Finally, there may be situations where a member of an employee
 organization wishes to represent the organization to the Government on a
 matter which is not a "particular matter" within the meaning of section
 205.  In such a case, the representation would be made in connection with
 a broad policy matter that is directed to the interests of a large and
 diverse group of persons rather than one that is focused on the interests
 of a discrete and identifiable class.  Although in this case the
 representation may not be in connection with a "particular matter" as
 contemplated by section 205, certain other aspects of the communication to
 the Government that are incident to the representation may themselves be
 "particular matters." For example, if a member of an employee organization
 wanted to communicate the views of the organization to the Government on
 proposed changes in Social Security benefits, the employee's efforts to
 schedule a meeting with the Social Security Administration might violate
 section 205.  The decision to meet with representatives of the employee
 organization might itself be considered a "particular matter." On the
 other hand, sending a letter to the Social Security Administration that
 simply states the organization's views without asking for a specific
 Government response would not violate section 205 where the
communication
 was not made in connection with a "particular matter."

   While we recognize that section 205 appears to impose an unreasonable
 burden on the ability of employee organizations to communicate with the
 Government, we are not aware of any authoritative interpretations of the
 statute that would allow broad exemptions from the statute's prohibition
 for representations made on the organizations' behalf.  Moreover, we are
 reluctant to endorse the theory that representations made on behalf of
 these organizations are the same as self-representations made by the
 organizations' individual members because it appears that the same theory
 would necessarily apply in cases where an employee represents the interest
 of any organization of which he is a member.

   We regret that we are unable to suggest any alternative interpretations
 of section 205 that would provide agencies more flexibility in dealing
 with employee organizations.  However, it may be that the problems
 agencies are encountering in this area can be resolved only through an
 amendment to section 205 that would create exceptions for specific types
 of representations on behalf of employee organizations.

                                   Sincerely,

                                   Stephen D. Potts
                                   Director



-----------------
1An employee may represent another to the Government in the course
of performing his official duties.  In a 1980 opinion, your office found
that official duties involve tasks "that are integral to a substantive
federal program." See, e.g., 4 Op.  O.L.C.  498, 503 (1980).  The opinion
stated that an employee of the Environmental Protection Agency (EPA) who
was detailed to work for a state government under the Intergovernmental
Personnel Act, 5 U.S.C.  §§ 3371-3376, could represent the state back
before the EPA as part of his official duties because the environmental
laws administered by the EPA expressly or implicitly authorized detail
assignments involving representational activities.

2Although the term "acts as agent or attorney" is not defined in the
statute, it generally has been regarded as encompassing representational
activities on behalf of another.  The term was also used in a prior version
of 18 U.S.C.  § 207, and in that context was generally construed as
applying in cases where the Government and the person being represented
would have differing, or potentially differing, views.  See, e.g., OGE
Informal Advisory Letter 80 x 4.

3A "covered matter" is described at 18 U.S.C.  § 205(h) as including
"any judicial or other proceeding, application, request for a ruling or
other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge,
accusation, arrest, or other particular matter."

4For example, 5 U.S.C.  § 7102 permits a member of an employee labor
organization to represent the views of the organization to agencies and
officials of the executive branch, Congress or other appropriate
authorities.  The right to engage in representational activities is limited
in part by 5 U.S.C.  § 7120(e) which bars activities that "would result in
a conflict or an apparent conflict of interest or would otherwise be
incompatible with law or the official duties of the employee." This Office
has offered somewhat differing views on whether section 7102 constitutes an
exception to the prohibition on representation contained in 18 U.S.C.  §
205.  See, e.g.  OGE Informal Advisory Letters 81 x 12 and 82 x 19.  In any
case, the activities of employees who represent the interests of employee
labor organizations are, for the most part, undertaken in connection with
personnel administration proceedings and are excepted explicitly from the
requirements of section 205(a) pursuant to section 205(d).

5In that case, the employee argued that section 205 was not intended
to prohibit the types of representational activities in which he wanted to
engage, which were broadly defined as efforts to organize and bargain with
the employees' employer.  [The Office of Legal Counsel] found that even
though the legislative history of section 205 did not specifically mention



union organizing or representational activities, it would be inappropriate
to assume that Congress, by its silence, intended to enact an exception to
the "clear terms of the statutory prohibition."


