
Your Rights Under the Congressional Accountability Act 

Labor/Management 

Relations 

Section 220 of the Congressional Accountability Act (CAA) protects the right of Congressional 
employees’ to form, join, or assist a labor organization for the purpose of collective bargaining 
without fear of penalty or reprisal. The rights of employees who choose not to join or participate in 
a labor organization are also protected. Not all Congressional employees are currently permitted 
to seek representation through a labor organization. 

Key Provisions Under the Law 

# Employees choose in an election whether they would like to have a union represent them 
for the purpose of collective bargaining. A majority of the employees who vote must be in 
favor of unionization for a labor organization to become their exclusive bargaining 
representative. 

# Upon the certification of a labor organization as the exclusive bargaining representative, an 
employing office is under an obligation to recognize the labor organization as the bargaining 
agent of its employees. At the request of the labor organization, the employing office must 
meet and negotiate in good faith for the purpose of entering into a collective bargaining 
agreement. 

# The CAA provides no right to strike, nor is there a right to engage in a work stoppage or 
slowdown. 

# Only certain Congressional employees are currently permitted to seek representation 
through a labor organization. 

Frequently Asked Questions About Labor/Management Relations 

Q. Are employees required to become a member of a labor organization as a condition of 
employment? 

A. No. An employee is not required to become a member of a labor organization, or to pay dues 
to a labor organization, as a condition of employment with an employing office. 

Q. May professional employees be included in a bargaining unit with nonprofessional 
employees? 

A. Yes. Under chapter 71, as applied by the CAA, professional employees may organize and may 
comprise a bargaining unit solely of professional employees. However, professional employees 
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may – by majority vote – decide to be included in an otherwise appropriate bargaining unit that 
includes nonprofessional employees. 

Q. May an employing office recognize a labor organization as the exclusive bargaining 
representative without employees voting on the issue of representation? 

A. No. An employing office may recognize a labor organization as the bargaining representative 
of its unit employees only after the unit employees vote for such representation in a secret ballot 
election, conducted by the Office of Compliance. 

The Office of Compliance 

The Office of Compliance protects the safety, health, and workplace rights of employees of the US 
Congress and the Legislative Branch. Established by the Congressional Accountability Act of 1995, 
the Office is an independent agency which provides an impartial dispute resolution process and 
educates employees and employing offices about their rights and responsibilities under the Act. 

The Office of Compliance welcomes your inquiries. All contacts are kept strictly confidential.  you 
have any questions regarding labor/management relations or any other provision of the 
Congressional Accountability Act, please feel free to call the office, visit us in person, or view our 
web site at www.compliance.gov. 

This information does not constitute an official ruling of the Board of Directors and is intended for 
educational purposes only. For further information, please refer to the Congressional Accountability 
Act (2 U.S.C 1301 et seq.) and the regulations issued by the Board, or you may contact the Office 
of Compliance. 
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