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Preface 
 
 

Additional Copies 
 
Additional copies are available from the Internet at 
http://www.fda.gov/cdrh/comp/guidance/1217.pdf, or to receive this document via your fax 
machine, call the CDRH Facts-On-Demand system at 800-899-0381 or 301-827-0111 from a 
touch-tone telephone.  Press 1 to enter the system.  At the second voice prompt, press 1 to 
order a document.  Enter the document number (1217) followed by the pound sign (#).  
Follow the remaining voice prompts to complete your request.   
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This draft guidance, when finalized, will represent the Food and Drug Administration's 
(FDA's) current thinking on this topic.  It does not create or confer any rights for or on 
any person and does not operate to bind FDA or the public.  You can use an alternative 
approach if the approach satisfies the requirements of the applicable statutes and 
regulations.  If you want to discuss an alternative approach, contact the FDA staff 
responsible for implementing this guidance.  If you cannot identify the appropriate FDA 
staff, call the appropriate number listed on the title page of this guidance.  

 
 
 
 

I. Introduction  
 
Section 301 of the Medical Device User Fee and Modernization Act of 2002 (MDUFMA) 
(Public Law 107-250), signed into law by President Bush on October 26, 2002, amends 
section 502 of the Federal Food, Drug, and Cosmetic Act (the Act) to require a device, or an 
attachment to the device, to bear prominently and conspicuously the name of the 
manufacturer, a generally recognized abbreviation of such name, or a unique and generally 
recognized symbol that identifies the manufacturer. The amendment becomes effective on 
April 26, 2004  (21 U.S.C. 352(u)) for devices introduced or delivered for introduction into 
interstate commerce after that date. 
 
This draft guidance is to advise that, the agency, in the exercise of enforcement discretion, 
does not intend to object if a manufacturer has not yet fully implemented the changes 
required by section 301 of MDUFMA for devices introduced or delivered for introduction 



 2 

into interstate commerce after April 26, 2004, the effective date of the provision, for a period 
of up to 18 months after FDA issues final guidance on its interpretation and implementation 
of section 301.  
   
FDA's guidance documents, including this guidance, do not establish legally enforceable 
responsibilities.  Instead, guidances describe the Agency's current thinking on a topic and 
should be viewed only as recommendations, unless specific regulatory or statutory 
requirements are cited.  The use of the word should in Agency guidances means that 
something is suggested or recommended, but not required.  
 

II. Discussion 
 
The Medical Device User Fee and Modernization Act of 2002 (MDUFMA) (Public Law 
107-250) added a provision to the Federal Food, Drug, and Cosmetic Act (the act) that 
requires a device, or an attachment to the device, to bear prominently and conspicuously the 
name of the manufacturer, a generally recognized abbreviation of such name, or a unique and 
generally recognized symbol that identifies the manufacturer.  The requirement may be 
waived based on a determination that compliance is not feasible or would compromise the 
provision of reasonable assurance of safety and effectiveness for the device. Failure to 
comply with the new requirement misbrands the device. (Section 301 of MDUFMA, 21 
U.S.C. 352 (u)).  This provision is effective April 26, 2004, with respect to devices 
introduced or delivered for introduction into interstate commerce after that date. 
 
The new requirement applies to all devices.  Devices come in many sizes, shapes, and forms, 
and are made from many different materials.  In the absence of guidance, manufacturers may 
not be clear as to how to proceed across broad range of devices or whether they are eligible for a 
waiver.   It would be burdensome for industry to go ahead and make what could be considerable 
investment in device design and production changes prior to FDA issuing guidance on how to 
comply with section 301 when they might have to change again when FDA does  issue 
guidance.  In addition, after FDA issues final guidance on implementation of section 301, 
manufacturers will need a reasonable period of time to make necessary changes.  
 

III. FDA POLICY  
 
In the exercise of enforcement discretion, FDA does not intend to object if a manufacturer 
has not yet fully implemented the changes required by section 301 of MDUFMA for devices 
introduced or delivered for introduction into interstate commerce after April 26, 2004, the 
effective date of the provision, for a period of up to 18 months after FDA issues final 
guidance on the implementation of section 301. 
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IV. FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 
1.   What does the new provision on identification of manufacturers of medical devices 
require? 
 

The new provision provides that a device shall be deemed to be misbranded "unless it, or an 
attachment thereto, prominently and conspicuously bears the name of the manufacturer of 
the device, a generally recognized abbreviation of such name, or a unique and generally 
recognized symbol identifying such manufacturer, except that the Secretary may waive any 
requirement under this  provision  for the device if the Secretary determines that compliance 
with the requirement is not feasible for the device or would compromise the provision of 
reasonable assurance of the safety or effectiveness of the device." (Section 301 of 
MDUFMA, 21 U.S.C. 352 (u)).  The provision is effective April 26, 2004, for devices 
introduced or delivered for introduction into interstate commerce after that date. 
 

2. Why is there a waiver to the requirement? 
 
The new provision recognizes that in some cases it may not be feasible to comply with the 
requirement to prominently and conspicuously label the device with the manufacturer’s 
name or recognizable symbol.  The statute also gives the agency authority to grant a waiver 
in situations where compliance with the requirement would compromise the safety or 
effectiveness of the product.  

 
3.  Will the agency provide information about how I can apply for a waiver? 

 
Yes.  The agency is currently developing guidance on the implementation of the section 301 
requirement that will help manufacturers understand when it might be appropriate to apply 
for a waiver and how to do so.  FDA expects to issue that draft guidance this summer.  In 
the meantime, it is not necessary to apply for a waiver because FDA, in the exercise of 
enforcement discretion, does not intend to object if a manufacturer has not yet fully 
implemented the changes required by section 301 for devices introduced or delivered for 
introduction into interstate commerce after April 26, 2004.  After the issuance of final 
guidance, FDA intends to exercise enforcement discretion for a period of up to 18 months so 
manufacturers will have reasonable time to comply. 

 
4.  What are the time periods when FDA does not intend to object to noncompliance with 
the new  requirement? 

 
As stated above,  the agency, in the exercise of enforcement discretion, does not intend to 
object if a manufacturer does not comply with the new requirement for devices introduced 
or delivered for introduction into interstate commerce after  April 26, 2004, for a period of 
up to 18 months after FDA issues final guidance on the implementation of section 301.  We 
will announce in the Federal Register when the final guidance is available. 
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5.  Will there be opportunities to comment on the guidance related to section 301? 
 

Yes, you may comment on this draft guidance regarding compliance.  In addition, you will 
have an opportunity to comment on another draft guidance to be published later on FDA's 
interpretation and implementation of the new provision. 

 
6. Does this guidance relate to the special labeling requirements MDUFMA put into effect                                        
    for single use devices (SUDs) that are being reprocessed? 

 
    No.  Another provision of the MDUFMA requires repressors of SUDs to include specific 
    labeling that clearly states “Reprocessed device for single use.  Reprocessed by 
    (reprocessor’s name).”   The labeling requirement for SUDs only will be addressed through 
    separate guidance.  
 

 

 
 


