
Part III - Administrative, Procedural, and Miscellaneous 
 
Request for Comments Concerning the Application of Sections 162 and 263 to Tangible 
Property  
 
 
Notice 2004-6 
 
 

The Internal Revenue Service and Treasury Department intend to propose 
regulations that clarify the application of §§ 162 and 263 of the Internal Revenue Code 
to expenditures paid or incurred to repair, improve, or rehabilitate tangible property.  
This notice identifies issues the Service and Treasury Department may address in the 
regulations.  The Service and Treasury Department want to provide clear, consistent 
and administrable rules that will reduce the uncertainty and controversy in this area, 
while also preventing the distortion of income.  Accordingly, the Service and Treasury 
Department request public comments on whether these or other issues should be 
addressed in the regulations and, if so, what specific rules and principles should be 
provided.   
 
ISSUES ON WHICH COMMENTS ARE REQUESTED 
 
1.  What general principles of capitalization should apply to expenditures to repair 
or improve tangible property?  The regulations currently require capitalization for 
expenditures that materially increase the value of property, substantially prolong the 
useful life of property, or adapt property to a new or different use.  Sections 1.162-4; 
1.263(a)-1(b) of the Income Tax Regulations.  Are these the appropriate tests for 
capitalization?  If so, how should the forthcoming guidance clarify the application of 
these standards?  Alternatively, should different standards apply?  If so, what different 
standards?   
 
2.  In applying the general principles, what is the appropriate “unit of property”?  
Should any of the following factors be determinative or relevant in analyzing what is the 
appropriate unit of property:  (1) whether the property is manufactured, marketed, or 
purchased separately; (2) whether the property is treated as a separate unit by a 
regulatory agency, in industry practice, or by the taxpayer in its books and records; (3) 
whether the property is designed to be easily removed from a larger assembly, is 
regularly or periodically replaced, or is one of a fungible set of interchangeable or 
rotable assets; (4) whether the property must be removed from a larger assembly to be 
fixed or improved; (5) whether the property has a different economic life than the larger 
assembly; (6) whether the property is subject to a separate warranty; (7) whether the 
property serves a discrete purpose or functions independently from a larger assembly; 
or (8) whether the property serves a dual purpose function, (e.g., inventory)?  See Smith 
v. Commissioner, 300 F.3d 1023 (9th Cir. 2002); Hawaiian Indep. Ref. Inc. v. United 
States, 697 F.2d 1063 (Fed. Cir. 1983), cert. denied, 464 U.S. 816 (1983); Electric 
Energy, Inc. v. United States, 13 Cl. Ct. 644 (1987); FedEx Corp. v. United States, No. 
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01-2200 (W.D. Tenn. August 28, 2003); Ingram Indus., Inc. v. Commissioner, T.C.M. 
2000-323;  LaSalle Trucking Co. v. Commissioner, T.C.M. 1963-274.  Are there other 
facts or circumstances that should be taken into account? 
 
3.  In determining whether an expenditure materially increases the value of 
property or substantially prolongs the useful life of property, what is the proper 
starting point for comparison?  Should the forthcoming guidance adopt the test in 
Plainfield-Union Water Co. v. Commissioner, 39 T.C. 333 (1962), nonacq. 1964-2 C.B. 
8, which looks at “whether the expenditure materially enhances the value, use, life 
expectancy, strength, or capacity as compared with the status of the asset prior to the 
condition necessitating the expenditure”?  Should the starting point be different 
depending on whether the expenditure was necessitated by a single event, such as a 
casualty, or from gradual wear and tear?  See Ingram Indus.; Rev. Rul. 2001-4, 2001-1 
C.B. 295.  If the expenditure relates to a component part, does the relative importance 
of the component part to the functionality of the underlying asset affect the starting 
point?  See Smith, 300 F.3d at 1031-32.  Should the test in Plainfield-Union apply as 
well to expenditures incurred upon acquisition of the property and, if so, how would the 
test apply?   
 
4.  What is “value” for purposes of the “material increase in value” rule?  Does 
“value” refer solely to the fair market value of the property?  Alternatively, should any 
“enhanced functionality” of the property in the taxpayer’s business (e.g., an 
enhancement to capacity, productivity, quality, or efficiency) be treated as an additional 
basis for capitalization?  See Vanalco, Inc. v. Commissioner, T.C.M. 1999-265, aff’d sub 
nom., Smith v. Commissioner, 300 F.3d 1023 (9th Cir. 2001).   
 
5.  How should it be determined whether there has been a “material increase” in 
value?  Should an increase in the fair market value of property after the expenditure be 
compared to the fair market value of the property before the expenditure or the cost of 
equivalent new property?  Should the regulations create a presumption that an addition 
to fair market value is material (or immaterial) if it exceeds (or is less than) a certain 
percentage of the fair market value of the property or the cost of equivalent new 
property?  
 
 If enhanced functionality constitutes a basis for requiring capitalization, should 
the regulations require a certain percentage of improvement before the expenditures 
are required to be capitalized (e.g., an X% increase in capacity, productivity, or 
efficiency)?  If the enhanced functionality cannot be measured by a percentage of 
improvement (e.g., enhancements to safety) how should a “material increase” be 
determined?       
 
6.  What is “useful life” for purposes of the “substantially prolongs useful life” 
rule?  Is “useful life” the period the taxpayer may reasonably expect to use the property 
in its trade or business (see § 1.167(a)-1(b)) or the period of use inherent in the 
property?  Should the following factors be considered in determining a property’s useful 
life:  (1) wear and tear or decay and decline from natural causes; (2) normal progress of 
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art, economic changes, inventions, and current developments within the industry or the 
taxpayer’s trade or business; (3) climatic and other local conditions specific to the 
taxpayer’s trade or business; (4) the taxpayer’s policy as to repairs, renewals, and 
replacements; and (5) whether the asset was subject to unusual wear and tear, for 
example, heavy or extraordinary use.  See § 1.167(a)-1(b).  Should the recovery 
periods under § 168 be relevant to the determination of “useful life” for capitalization 
purposes? 
 
7.  How should it be determined whether an expenditure “substantially prolongs” 
the useful life of the property?  If the expenditure prolongs the useful life of property 
for a fixed number of years is that sufficient to require capitalization?  Alternatively, does 
the expenditure need to prolong the property’s initial or remaining useful life by a 
relative amount (e.g., by a certain percentage)?  Should the test be whether the 
expenditure essentially results in a rebuilding?  See Ingram Indus.; Vanalco.  Is it 
relevant at what point in the useful life of the property the expenditure is incurred?  Are 
there presumptions or safe harbors that would be useful, for example, a presumption 
that an expenditure that prolongs the useful life of the property for less than X months or 
by less than Y% is not “substantial”?   
 
8.  Is § 263(a)(2) a different test from the “substantially prolongs the useful life of 
the property” test?  If so, what rules should be provided for determining whether an 
expenditure “restores property or makes good the exhaustion thereof for which an 
allowance is or has been made” within the meaning of § 263(a)(2)?     
 
9.  What factors are relevant in determining whether an expenditure adapts 
property to a new or different use?       
 
10.  What other factors should be considered in determining whether an 
expenditure must be capitalized?  For example, should the following factors affect the 
analysis of whether an expenditure increases the value of property, prolongs the useful 
life, or adapts the property to a new or different use and, if so, how:  (1) the nature and 
extent of the work performed (e.g., the time and effort required to perform the work, 
whether the property had to be taken out of service for the work, and the portion of the 
property affected by the work); (2) the use of materials that reflect product 
enhancements, improved materials, or technological improvements; (3) the existence of 
regulatory mandates; (4) the frequency of the expenditure (e.g., whether the 
expenditure is incurred once or every couple of years); (5) the taxpayer’s knowledge of 
pre-existing defects at the time the property was acquired; (6) whether a substantial 
percentage of the parts of the property or large or significant parts of the property are 
replaced; (7) whether the property was functioning immediately before the expenditure; 
(8) the absolute or relative amount of the expenditure; (9) the relative importance of a 
component and the “essential functional nature” of a component (see Smith, 300 F.3d at 
1031-32); and (10) whether the expenditure is for an activity described in a 
manufacturer’s suggested maintenance program? 
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11.  Should the regulations provide “repair allowance” type rules?  For example, 
should the regulations provide rules similar to the percentage repair allowance system, 
since repealed, that is described in § 1.167(a)-11(d)(2)?  If so, should the allowance be 
an annual amount based on a percentage of the unadjusted basis of the asset or should 
the allowance be an annual amount based on gross receipts or net income?  Should a 
repair allowance be structured as a safe harbor?  Should a safe harbor apply to both 
personal property and real property?  See Alacare Home Health Serv. Inc. v. 
Commissioner, T.C.M. 2001-149.   
 
12.  Should the regulations provide a de minimis rule?  If so, what should the de 
minimis amount be (e.g., a fixed amount, a percentage of the fair market value of the 
property, a percentage of the unadjusted or adjusted basis of the property, or a 
percentage of the cost of equivalent new property)?  Should a de minimis rule be 
structured as a safe harbor?  Should a de minimis rule apply to both personal property 
and real property?  Should the de minimis amount be periodically increased (or 
decreased), and if so, how?  See Cincinnati, New Orleans and Texas Pac. Ry. Co. v. 
United States, 424 F.2d 563 (Ct. Cl. 1970);  Alacare.   
 
13.  What facts are relevant in determining whether a repair must be capitalized 
under the “plan of rehabilitation” doctrine?  Should the regulations adopt a facts and 
circumstances analysis that looks to the purpose, nature, extent, and value of the work 
done?  See United States v. Wehrli, 400 F.2d 686 (10th Cir. 1968).  What connection is 
required between the repairs and the capital improvements for the plan of rehabilitation 
doctrine to apply?  That is, must repairs be incident to, integral to, contemporaneous 
with, or because of the capital improvements?  How extensive do the capital 
improvements have to be to result in a plan of rehabilitation (e.g., is at least one capital 
expenditure required before the doctrine applies and may a single capital expenditure 
cause the doctrine to apply)?  Are repairs part of a plan of rehabilitation when the 
repairs are done in preparation for or as part of a remodeling project?  See Norwest 
Corp. v. Commissioner, 108 T.C. 265 (1997).  If so, what constitutes a remodeling 
project?  Does the doctrine apply if the work is part of a continuous or ongoing process 
of replacing an asset over time (e.g., if normal operation requires ongoing repainting 
and repapering, do repainting and repapering costs become capital if they correspond 
with a capital remodeling project)?  See Moss v. Commissioner, 831 F.2d 833 (9th Cir. 
1987).  Should the regulations establish a bright-line test that repairs of property are 
considered part of a plan of rehabilitation if the property is, at the time the repairs are 
made, not suitable for its intended use, in a general state of disrepair, or at the end of its 
useful life?  Should the regulations address other issues, such as whether a written plan 
is required and whether the existence of a written plan indicates a plan of rehabilitation?    
 
14.  Should the regulations provide specific rules for any particular type or 
category of expenditure? 
 
15.  Are there any situations in which the tax treatment of an expenditure to 
repair, improve, or rehabilitate tangible property should follow the financial or 
regulatory accounting treatment for that expenditure? 
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DATES: Written and electronic comments must be submitted by March 1, 2004.     
 
ADDRESSES: Send submissions to: CC:PA:LDP:PR (Notice 2004-6), room 5203, 
Internal Revenue Service, P.O.Box 7604, Ben Franklin Station, Washington, DC 20044.  
Submissions may be hand delivered Monday through Friday between the hours of 8 
a.m. and 4 p.m. to: CC:ITA:PR (Notice 2004-6), Courier's Desk, Internal Revenue 
Service, 1111 Constitution Avenue N.W., Washington, DC.  Alternatively, taxpayers 
may send submissions electronically directly to the Service at:  
Notice.comments@irscounsel.treas.gov  All materials submitted will be available for 
public inspection and copying.    
 
FOR FURTHER INFORMATION CONTACT: Concerning submissions, Guy Traynor 
(202) 622-7180; concerning this notice, Grace K. Matuszeski (202) 622-7327 (not toll-
free numbers).   
 

 

 

                     

 


