
Part I

Section 368. -- Definitions Relating to Corporate Reorganizations
  
26 CFR 1.368-1:  Purpose and scope of exception of reorganization exchanges.

Rev. Rul.  2001-25

ISSUE

On the facts below, does a merger fail to qualify as a tax-free reorganization

under §§ 368(a)(1)(A) and 368(a)(2)(E) of the Internal Revenue Code if, immediately

after the merger and as part of a plan that includes the merger, the surviving

corporation sells a portion of its assets to an unrelated party?

FACTS

P is a manufacturing corporation organized under the laws of state A.  T is also

a manufacturing corporation organized under the laws of state A.  P organizes

corporation S as a wholly owned state A subsidiary of P, and S merges with and into T

in a statutory merger under the laws of state A.  In the merger, the shareholders of T

holding 90 percent of the T stock exchange their T stock for voting stock of P.   The

remaining shareholders of T receive $y cash for their T stock.   Immediately after the

merger and as part of a plan that includes the merger, T sells 50 percent of its

operating assets for $z cash to X, an unrelated corporation.  After the sale of the assets

to X, T retains the sales proceeds.  Without regard to the requirement that T hold

substantially all of the assets of T and S, the merger satisfies all the other requirements

applicable to reorganizations under §§ 368(a)(1)(A) and 368(a)(2)(E).

LAW AND ANALYSIS



Section 368(a)(1)(A) states that the term "reorganization" means a statutory

merger or consolidation.  Section 368(a)(2)(E) provides that a transaction otherwise

qualifying under § 368(a)(1)(A) will not be disqualified by reason of the fact that stock of

a corporation (the “controlling corporation”) that before the merger was in control of the

acquiring corporation is used in the transaction, if (1) after the transaction, the

corporation surviving the merger holds substantially all of its properties and of the

properties of the merged corporation (other than stock of the controlling corporation

distributed in the transaction), and (2) in the transaction, former shareholders of the

surviving corporation exchanged, for an amount of voting stock of the controlling

corporation, an amount of stock in the surviving corporation that constitutes control of

such corporation.

Section 1.368-2(j)(3)(iii) of the Income Tax Regulations provides that, for

purposes of § 368(a)(2)(E), "[t]he term 'substantially all' has the same meaning as in

section 368(a)(1)(C)."

Rev. Rul. 88-48, 1988-1 C.B. 117, holds that the requirement of § 368(a)(1)(C)

that the acquiring corporation acquire “substantially all” of the properties of a target

corporation is satisfied when immediately prior to the target corporation’s transfer of

assets to the acquiring corporation, the target corporation sells 50 percent of its historic

assets to unrelated parties for cash and immediately transfers that cash, along with its

other properties, to the acquiring corporation.

Section 368(a)(2)(E) uses the term “holds” rather than the term “acquisition” as

do §§ 368(a)(1)(C) and 368(a)(2)(D) because it would be inapposite to require the

surviving corporation to “acquire” its own properties. The “holds” requirement of



§ 368(a)(2)(E) does not impose requirements on the surviving corporation before and

after the merger that would not have applied had such corporation transferred its

properties to another corporation in a reorganization under § 368(a)(1)(C) or a

reorganization under §§ 368(a)(1)(A) and 368(a)(2)(D).

In this case, T’s post-merger sale of 50 percent of its operating assets for cash to

X prevents T from holding substantially all of its historic business assets immediately

after the merger.  As in Rev. Rul. 88-48, however, the sales proceeds continue to be

held by T.  Therefore, the post-acquisition sale of 50 percent of T’s operating assets

where T holds the proceeds of such sale along with its other operating assets does not

cause the merger to violate the requirement of § 368(a)(2)(E) that the surviving

corporation hold substantially all of its properties after the transaction.

Accordingly, the merger qualifies as a reorganization under §§ 368(a)(1)(A) and

368(a)(2)(E), notwithstanding the sale by T of a portion of its assets to X immediately

after the merger and as part of a plan that includes the merger.



HOLDING

On the facts above, a merger qualifies as a tax-free reorganization under

§§ 368(a)(1)(A) and 368(a)(2)(E), notwithstanding the fact that the surviving corporation

sells a portion of its assets to an unrelated party immediately after the merger and as

part of a plan that includes the merger.
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