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ISSUE 

 Under what circumstances will a viatical settlement provider be treated as 

licensed by a State for purposes of § 101(g)(2)(B) of the Internal Revenue Code? 

FACTS 

 Buyer is a person regularly engaged in the trade or business of purchasing, or 

taking assignments of, life insurance contracts on the lives of insureds who are either 

terminally or chronically ill (a viatical settlement provider).  Buyer purchases, or takes 

assignments of, life insurance contracts from persons residing in States that have 

enacted legislation requiring the licensing of viatical settlement providers and in States 

that have no statute requiring licensing. 

 Not all States that require licensing for viatical settlement providers have fully 

implemented their licensing procedures.  In State A, the appropriate regulatory authority 

has issued a letter to Buyer granting temporary authority to engage in the business of 

purchasing, or taking assignments of, life insurance contracts on the lives of residents  

of State A while Buyer’s application for a license is pending.  If State A decides not to 

issue a license to Buyer, State A will revoke its temporary authority to Buyer. 

 In State B, the licensing statute is effective, but a procedure is not yet in place for 

licensing providers.  However, the appropriate regulatory authorities of State B have  
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issued a public notice that authorizes all viatical settlement providers to engage in 

business in State B until further guidance is issued. 

 In State C, the licensing statute is effective but a procedure is not yet in place for 

licensing providers, nor has the appropriate regulatory authority granted permission, 

even temporarily, for providers to engage in business in State C until licensing 

procedures are in place. 

LAW AND ANALYSIS 

 Section 101(a)(1) excludes from gross income amounts received under a life 

insurance contract by reason of the death of the insured.   If the insured is either 

terminally or chronically ill, amounts received under the life insurance contract (whether 

or not the recipient is also the insured) may be treated under § 101(g) as amounts 

received by reason of the death of the insured and excluded from gross income.  For 

this purpose, terminally ill individuals are defined under § 101(g)(4)(A), and chronically 

ill individuals are defined under § 101(g)(4)(B).   The exclusion is unlimited in amount for 

contracts insuring terminally ill individuals, but under § 101(g)(3) the exclusion but is 

limited for insureds who are chronically ill.   

 If the person making the payments to the owner of the life insurance contract is 

the issuing insurance company, the availability of the exclusion depends solely upon 

whether the insured meets the definition of either a terminally or chronically ill person.  If 

a life insurance contract insuring a terminally or chronically ill individual is sold or 

assigned, however, the buyer/assignee must qualify as a viatical settlement provider 
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under § 101(g)(2)(B) in order for the owner of the life insurance contract to exclude all or 

a portion of the amounts received from the sale or assignment. 

 Section 101(g)(2)(B)(I) defines a viatical settlement provider as any person 

regularly engaged in the trade or business of purchasing, or taking assignments of, life 

insurance contracts on the lives of insureds who are terminally or chronically ill, and 

such person satisfies one of two alternative tests.  If the insured resides in a State that 

requires licensing of viatical settlement providers with respect to the insured, the 

buyer/assignee must be so licensed.  Section 101(g)(2)(B)(i)(I).  In some States that 

require licensing, the licensing program may not be fully operational immediately upon 

the effective date of the implementing statute. 

 If the insured resides in a State not requiring the licensing of viatical settlement 

providers with respect to the insured, the buyer/assignee must meet the requirements 

set forth by the National Association of Insurance Commissioners (NAIC) in the Viatical 

Settlements Model Act and the Model Regulations or other NAIC requirements for 

evaluating the reasonableness of amounts paid by such persons in connection with 

purchases or assignments with respect to such insureds.  Sections 101(g)(2)(B)(i)(II) 

and 101(g)(2)(B)(ii) and (iii).  The Model Act, Model Regulations, and other NAIC 

standards applicable to viatical settlement providers are comprehensive and complex, 

and are subject to periodic examination by the NAIC for possible modification or 

expansion.    

  For purposes of § 101(g)(2)(B)(i)(I), if the regulatory authority in a State that 

requires licensing establishes an interim program granting temporary authority to 
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particular viatical settlement providers or blanket authority for all viatical settlement 

providers to conduct business pending implementation of its licensing program, 

authorized providers will be treated as licensed in that State. 

 Conversely, if a State enacts a licensing requirement and the appropriate 

regulatory authorities of the State do not permit viatical settlement providers to engage 

in business in that State (either under temporary authority to particular viatical 

settlement providers or blanket authority to all viatical settlement providers) until 

licenses are actually granted, providers that nevertheless engage in business in that 

State will not be treated as licensed for purposes of § 101(g)(2)(B)(i)(I).   In such a 

State, a viatical settlement provider may not rely on the NAIC Model Law or Model 

Regulations to satisfy the requirements set forth in § 101(g)(2)(B)(i)(II).  Accordingly, no 

exclusion is available for proceeds from the sale or assignment of life insurance 

contracts insuring the lives of terminally or chronically ill insureds residing in that State 

until that State actually grants licenses. 

HOLDING 

 Buyer is treated as licensed for purposes of § 101(g)(2)(B)(i)(I) in State A (where 

temporary authority has been granted to Buyer to engage in business while State A 

reviews Buyer’s pending licensing application) and in State B (where blanket authority 

to engage in business has been granted to all viatical settlement providers by State B, 

pending further guidance).   

 Buyer is not treated as licensed for purposes of § 101(g)(2)(B)(i)(I) in State C.  

Further, Buyer may not qualify as a viatical settlement provider in State C under § 
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101(g)(2)(B)(i)(II).  Therefore, sellers or assignors residing in State C may not exclude 

under § 101(a) any portion of the amount received from Buyer.  Buyer's failure to qualify 

as a licensed provider in State C does not affect whether Buyer qualifies as licensed in 

any other state. 

EFFECTIVE DATE 

 This revenue ruling is effective for all amounts received on or after January 1, 

1997, the effective date of § 101(g).  However, amounts received pursuant to sales or 

assignments entered into before [date of publication plus 180 days] by residents of any 

State that requires licensing of viatical settlement providers but has neither issued 

temporary authority to particular viatical settlement providers nor blanket authority to all 

viatical settlement providers that are not yet individually licensed will be treated as 

received from a viatical settlement provider if, at the time of the sale or assignment, the 

viatical settlement provider satisfied the requirements of § 101(g)(2)(B)(i)(II). 

DRAFTING INFORMATION 

 The principal author of this revenue ruling is Ann H. Logan of the Office of 
Associate Chief Counsel (Financial Institutions and Products).  For further information 
regarding this revenue ruling contact her at (202) 622-3970 (not a toll-free call).  


