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ISSUE 
 Does the facility described below qualify as a community service facility under § 
42(d)(4)(C)(iii) of the Internal Revenue Code? 
FACTS  
 
 A qualified low-income building (the Building) received a housing credit 
allocation on October 1, 2002, and was placed in service in 2003.  The Building is 
located in a qualified census tract (as defined in § 42(d)(5)(C)).  A portion of the Building 
(the Facility) is used throughout the year to provide services to residents of the Building 
as well as nonresidents.  The Facility consists of a meeting room, an administrative 
office, a storage room, and several multi-purpose rooms.  The services provided at the 
Facility include day care, career counseling, literacy training, education (including 
tutorial services), recreation, and outpatient clinical health care.  The services are 
provided free of charge or for a fee that is affordable to individuals whose income is 60 
percent or less of area median income (within the meaning of in § 42(g)(1)(B)).  The 
adjusted basis of the property comprising the Facility (of a character subject to the 
allowance for depreciation and not otherwise taken into account in the adjusted basis of 
the Building) does not exceed 10 percent of the eligible basis of the Building. 
 
 As required by § 42(m)(1)(A)(iii), prior to the allocation of housing credit to the 
Building, a comprehensive market study was conducted to assess the housing needs of 
the low-income individuals in the area to be served by the Building.  The study found, 
among other things, that providing day care, career counseling, literacy training, 
education (including tutorial services), recreation, and outpatient clinical health care 
services would be appropriate and helpful to individuals in the area of the Building whose 
income is 60 percent or less of area median income.  
 
LAW AND ANALYSIS 
 
 Section 42(a) provides that the amount of the low-income housing credit 
determined for any taxable year in the credit period is an amount equal to the applicable 
percentage of the qualified basis of each qualified low-income building.   
 
 Section 42(c)(1)(A) defines the qualified basis of any qualified low-income 
building for any taxable year as an amount equal to the applicable fraction (as defined in 
§ 42(c)(1)(B)), determined as of the close of the taxable year, of the eligible basis of the 
building, determined under § 42(d)(5). 
 
 Section 42(d)(1) provides that the eligible basis of a new building is its adjusted 
basis as of the close of the first taxable year of the credit period.  Section 42(d)(4)(A) 
provides that, except as provided in § 42(d)(4)(B) and (C), the adjusted basis of any 
building is determined without regard to the adjusted basis of any property that is not 



residential rental property.  Section 42(d)(4)(B) provides that the adjusted basis of any 
building includes the adjusted basis of property (of a character subject to the allowance 
for depreciation) used in common areas or provided as comparable amenities to all 
residential rental units in the building. 
 
 Section 42(d)(4)(C)(i) provides that the adjusted basis of any building located in a 
qualified census tract is determined by taking into account the adjusted basis of property 
(of a character subject to the allowance for depreciation and not otherwise taken into 
account) used throughout the taxable year in providing any community service facility.  
Section 42(d)(5)(C)(ii)(I) defines the term "qualified census tract" as any census tract 
which is designated by the Secretary of Housing and Urban Development (HUD) and, for 
the most recent year for which census data are available on household income in the tract, 
either in which 50 percent or more of the households have an income which is less than 
60 percent of the area median gross income for the year or which has a poverty rate of at 
least 25 percent.  See http://www.huduser.org/datasets/qct.html for census tracts 
designated by the Secretary of HUD.  
 
 Section 42(d)(4)(C)(ii) provides that the increase in the adjusted basis of any 
building which is taken into account by reason of § 42(d)(4)(C)(i) may not exceed 10 
percent of the eligible basis of the qualified low-income housing project of which it is a 
part.  For this purpose, § 42(d)(4)(C)(ii) provides that all community service facilities 
which are part of the same qualified low-income housing project are treated as one 
facility.   
 
 Section 42(d)(4)(C)(iii) provides that the term "community service facility" 
means any facility designed to serve primarily individuals whose income is 60 percent or 
less of area median income (within the meaning of § 42(g)(1)(B)). 
 
 Section 42(m)(1)(A)(iii) provides that the housing credit dollar amount with 
respect to any building will be zero unless a comprehensive market study of the housing 
needs of low-income individuals in the area to be served by the project is conducted 
before the credit allocation is made and at the developer's expense by a disinterested party 
who is approved by the housing credit agency. 
 
 Under § 42(d)(4)(C)(iii), a community service facility must be designed to serve 
primarily individuals whose income is 60 percent or less of area median income.  This 
requirement will be satisfied if the following conditions are met.  First, the facility must 
be used to provide services that will improve the quality of life for community residents.  
Second, the taxpayer must demonstrate that the services provided at the facility will be 
appropriate and helpful to individuals in the area of the project whose income is 60 
percent or less of area median income.  This may, for example, be demonstrated in the 
market study required to be conducted under § 42(m)(1)(A)(iii), or another similar study.  
Third, the facility must be located on the same tract of land as one of the buildings that 
comprises the qualified low-income housing project.  Finally, if fees are charged for 
services provided, they must be affordable to individuals whose income is 60 percent or 
less of area median income. 



 Under the facts presented, the Facility is designed to serve primarily individuals 
whose income is 60 percent or less of area median income for the following reasons:  
(1) the services provided at the Facility—day care, career counseling, literacy training, 
education (including tutorial services), recreation, and outpatient clinical health care—are 
services that will help improve the quality of life for community residents; (2) the market 
study required to be conducted under § 42(m)(1)(A)(iii) found that the services provided 
at the Facility would be appropriate and helpful to individuals in the area of the Building 
whose income is 60 percent or less of area median income; (3) the Facility is located 
within the Building; and (4) the services provided at the Facility are affordable to 
individuals whose income is 60 percent or less of area median income. 
 
HOLDING  
 
 The Facility qualifies as a community service facility under § 42(d)(4)(C)(iii).   
Because the other requirements set forth in § 42(d)(4)(C) are met, the adjusted basis of 
the Building will be determined by taking into account the adjusted basis of the Facility. 
 
DRAFTING INFORMATION 
 
 The principal author of this revenue ruling is Gregory N. Doran of the Office of 
Associate Chief Counsel (Passthroughs and Special Industries).  For further information 
regarding this revenue ruling, contact Mr. Doran at (202) 622-3040 (not a toll-free call). 


