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ISSUE 
 

In the situations described below, which plans meet the requirements of 
§ 416(g)(4)(H) of the Internal Revenue Code for the 2004 plan year so that they are not 
subject to the top-heavy rules in § 416? 
 
FACTS 
 
 Situation 1.  A nongovernmental profit-sharing plan containing a cash or deferred 
arrangement ("CODA") described in § 401(k) provides for safe harbor matching 
contributions that are intended to satisfy the requirements of § 401(k)(12)(B) and otherwise 
satisfies the requirements of § 401(k)(12).  The plan also permits the employer to make a 
nonelective contribution for any plan year at the employer's discretion.  The nonelective 
contribution is subject to 5-year vesting described in § 411(a)(2)(A) and is allocated to 
participants' accounts in the same ratio that each participant's compensation bears to the 
compensation of all participants.  The plan is a calendar-year plan and covers all 
employees of the employer (including highly compensated employees as defined in 
§ 414(q)) who have 1 year of service and are age 21 or older.  Other than elective 
contributions and the matching contributions, no other contributions are made to the plan 
for 2004 and there are no forfeitures. 
 
 Situation 2.  The facts are the same as in Situation 1, except the employer makes a 
discretionary nonelective contribution to the plan for 2004. 
 
 Situation 3.  The facts are the same as in Situation 1, except forfeitures occur in 
2004 due to the severance from employment of a participant who was not fully vested in 
amounts attributable to discretionary nonelective contributions made in a prior year.  
Pursuant to the terms of the plan, forfeitures are allocated to participants' accounts for 
2004 in the same manner as nonelective contributions. 
 
 Situation 4.  The facts are the same as in Situation 1, except employees are 
permitted to make elective contributions immediately upon commencement of employment 
but are not eligible for matching contributions until they have completed 1 year of service 
with the employer. 
 
LAW AND ANALYSIS 
 
 Under § 416, a plan that is a top-heavy plan (as defined in § 416(g)) for a plan year 



 

 

 

2

must satisfy the vesting requirements of § 416(b) and the minimum benefit requirements of 
§ 416(c) for such plan year.  Section 416 does not apply to any governmental plan. 
 
 Section 416(g)(4)(H) provides that the term "top-heavy plan" does not include a plan 
that consists solely of (1) a CODA that meets the requirements of § 401(k)(12) and (2) 
matching contributions that meet the requirements of § 401(m)(11).  Section 416(g)(4)(H), 
which is effective for years beginning after December 31, 2001, was added to the Code by 
the Economic Growth and Tax Relief Reconciliation Act of 2001, Pub. L. 107-16. 
 
 The determination of whether a plan is a top-heavy plan is made on a year-by-year 
basis.  Thus, a plan that satisfies § 416(g)(4)(H) for one plan year may be subject to the 
top-heavy requirements the next plan year if it does not satisfy § 416(g)(4)(H) for the next 
plan year. 
 
 Section 401(k)(12) and § 401(m)(11) provide design-based safe harbor methods for 
satisfying the actual deferral percentage ("ADP") nondiscrimination test contained in 
§ 401(k)(3)(A)(ii) and the actual contribution percentage ("ACP") nondiscrimination test 
contained in § 401(m)(2).  Section 401(k)(12) provides that a CODA is treated as satisfying 
the ADP test if the CODA meets certain contribution and notice requirements.  To satisfy 
the ADP test safe harbor contribution requirement, an employer must make either (1) a 
nonelective contribution equal to at least 3 percent of each eligible nonhighly compensated 
employee's compensation ("safe harbor nonelective contribution") or (2) a matching 
contribution that satisfies certain minimum amount and rate conditions ("safe harbor 
matching contribution").  Matching contributions do not satisfy § 401(k)(12) or § 401(m)(11) 
if the rate of matching contributions for a highly compensated employee at any rate of 
elective contributions is greater than that for a nonhighly compensated employee who is 
eligible to make elective contributions.  Also, a plan does not meet the requirements of 
§ 401(k)(12) if, under the terms of the plan, a nonhighly compensated employee is eligible 
to make elective contributions but is not eligible to receive either a safe harbor nonelective 
contribution or a safe harbor matching contribution.  Safe harbor nonelective contributions 
and safe harbor matching contributions must be nonforfeitable when contributed to the 
plan and subject to withdrawal restrictions. 
 
 Section 401(m)(11) provides that a defined contribution plan is treated as satisfying 
the ACP test for matching contributions if the plan meets the requirements of § 401(k)(12) 
and in addition meets certain limitations on the amount and rate of matching contributions 
available under the plan. 
 
 In Situation 1, although the plan provides for discretionary nonelective contributions, 
none are made for 2004 and thus only contributions described in § 401(k)(12) or 
§ 401(m)(11) are made to the plan for that year. 
 
 In Situation 2, the employer makes a discretionary nonelective contribution for 2004, 
a type of contribution that is not described in § 401(k)(12) or § 401(m)(11). 
 
 In Situation 3, the allocation of forfeitures to participants' accounts does not satisfy 
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the requirements for safe harbor nonelective contributions under § 401(k)(12). 
 
 In Situation 4, under the plan, newly hired nonhighly compensated employees who 
make elective contributions will not be eligible to receive any matching contributions until 
they have completed 1 year of service.  Since this will result in a greater rate of matching 
contributions for highly compensated employees than for nonhighly compensated 
employees, the matching contributions do not satisfy the requirements of § 401(k)(12) (or 
§ 401(m)(11)).  Further, since all eligible nonhighly compensated employees under the 
plan do not receive safe harbor nonelective contributions or safe harbor matching 
contributions, the matching contributions made under the plan do not satisfy the 
requirements of § 401(k)(12).  However, certain plans that provide for early participation 
may satisfy the requirements of § 401(k)(12) with respect to the portion of the plan that 
covers employees who have completed the minimum age and service requirements of 
§ 410(a)(1), while satisfying the ADP test of § 401(k)(3)(A)(ii) for the eligible employees 
who have not completed the minimum age and service requirements.  Unless a plan 
(within the meaning of § 414(l)) meets the requirements of § 416(g)(4)(H), no portion of the 
plan will satisfy § 416(g)(4)(H).  (See Notice 2000-3, 2000-1 C.B. 413, Q&A-10.) 
 
HOLDINGS 
 
 In Situation 1, the plan meets the requirements of § 416(g)(4)(H) and is therefore 
not subject to the top-heavy rules in § 416 for 2004 because no other contributions are 
made to the plans other than contributions described in § 401(k)(12) or § 401(m)(11).  The 
plans in Situation 2, Situation 3 and Situation 4 do not meet the requirements of 
§ 416(g)(4)(H) and are therefore subject to the top-heavy rules in § 416 for 2004. 
 
DRAFTING INFORMATION 
 

The principal author of this revenue ruling is Roger Kuehnle of the Employee Plans, 
Tax Exempt and Government Entities Division.  For further information regarding this 
revenue ruling, please contact Employee Plans’ taxpayer assistance telephone service at 
1-877-829-5500 (a toll-free number), between the hours of 8:00 a.m. and 6:30 p.m. 
Eastern Time, Monday through Friday.  Mr. Kuehnle may be reached at 1-202-283-9888 
(not a toll-free number).  


