
Part I  
 
 
Section 132(f).—Qualified Transportation Fringes 
 
 
26 CFR 1.132-9(b): Qualified Transportation Fringes 
      
 
Rev. Rul.  2004-98 
 
 
ISSUE(S) 
 
 Whether, under the facts described below, the exclusion from gross income 
under § 132(a)(5) applies to payments from an employer to employees characterized as 
"reimbursements" by the employer.  
 
FACTS 
 
 Employer X decides to provide parking for its employees.  The parking will be on 
or near X’s business premises. 
 
 Before X implements the arrangement for parking, as described below, X pays 
Employee A monthly wages of $1,500.  After withholding for employee FICA tax of 
$114.75 and withholding for federal income tax of $83.80, A’s net pay is $1,301.45.   
 
Monthly wages     $1,500.00 
FICA tax withholding      (114.75) 
Federal income tax withholding        (83.80)
Net monthly payment    $1,301.45  
 
 X implements a payroll arrangement under which the amount of its employees’ 
cash compensation is reduced in return for X providing parking.  In addition, X makes 
“reimbursement” payments to employees with respect to parking expenses in amounts 
that cause employees’ net after-tax pay from X to be the same amount as it would have 
been if there was no compensation reduction.  X takes the position that both the 
compensation reduction amounts and the “reimbursement” payments are excluded from 
gross income of employees and are not subject to Federal Insurance Contributions Act 
(FICA) tax, Federal Unemployment Tax Act (FUTA) tax, or federal income tax 
withholding. 
 
 X can make the compensation reduction used to pay for parking under X’s 
payroll arrangement mandatory or elective.  For example, X could unilaterally reduce all 
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employees' salaries and provide parking to all employees.  Alternatively, X could offer 
employees the choice, as permitted under section 132(f)(4), between cash 
compensation and parking, and provide parking to the employees electing to reduce 
their cash compensation.   
 

After X implements the arrangement, Employee A’s monthly wages of $1,500 are 
reduced by $100 in exchange for the parking.  From the remaining $1,400, X withholds 
employee FICA tax of $105 and federal income tax of $73.30.  X then pays A an 
additional $79.75 as a purported reimbursement of parking expenses, with the result 
that A’s net pay remains at $1,301.45. 

  
Monthly wages    $1,400.00 
FICA tax withholding      (105.00) 
Federal income tax withholding       (73.30) 
Subtotal               $1,221.70 
Additional payment           79.75 
Net monthly payment             $1,301.45 
  
LAW AND ANALYSIS 
 
 Section 132(a)(5) provides that any employer-provided fringe benefit that 
qualifies as a “qualified transportation fringe” is excluded from gross income.  Section 
132(f)(1) provides that the term "qualified transportation fringe" means (1) transportation 
between home and work in a commuter highway vehicle, (2) any transit pass, and (3) 
qualified parking.  Under § 132(f)(5)(C), the term “qualified parking” means parking 
provided by an employer to an employee on or near the employer’s business premises.   
 
 Section 132(f)(4) provides that no amount shall be included in the gross income 
of an employee solely because the employee may choose between any qualified 
transportation fringe and compensation that would otherwise be includible in the gross 
income of such employee. 
  
 Section 132(f)(3) provides that a qualified transportation fringe includes a cash 
reimbursement by an employer to an employee for qualified parking expenses.  Section 
1.132-9(b) Q/A-16(a) of the regulations provides that a reimbursement must be made 
under a bona fide reimbursement arrangement within the meaning of § 1.132-9(b) Q/A-
16(c) in order to be excluded from gross income.  Section 1.132-9(b) Q&A-16(c) 
provides that employers that make cash reimbursements must establish a bona fide 
reimbursement arrangement to establish that their employees have, in fact, incurred 
expenses for qualified parking.  The employer must implement reasonable procedures 
to ensure that an amount equal to the reimbursement was incurred by the employee for 
qualified parking.  
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 Sections 3121(a) and 3306(b) define the term "wages" for FICA and FUTA 
purposes, respectively, as all remuneration for employment, including the cash value of 
all remuneration (including benefits) paid in any medium other than cash, with certain 
specified exceptions.  Section 3401(a) contains a similar definition for purposes of  
federal income tax withholding.  Sections 3121(a)(20), 3306(b)(16), and 3401(a)(19) 
provide for purposes of FICA, FUTA, and federal income tax withholding, respectively, 
that the definition of "wages" does not include any benefit provided to or on behalf of an 
employee if, at the time such benefit is provided, it is reasonable to believe that the 
employee will be able to exclude such benefit from income under § 132. 
 
 X’s position with respect to the transaction described in this ruling is meritless.  
An employee may exclude from gross income employer reimbursements for qualified 
parking expenses, but only if those expenses were actually incurred by the employee.   
If an employee is given a choice between cash compensation or an employer-provided 
benefit under a statutory exception to the constructive receipt rules, such as § 132(f)(4), 
or if an employer unilaterally reduces an employee’s cash compensation for the purpose 
of providing a non-taxable benefit, the benefit is treated as provided directly by the 
employer rather than purchased by the employee with the amount of the compensation 
reduction.  Otherwise, the value of the benefit would not be excluded from the 
employee’s gross income.  The cost of providing the parking is incurred by Employer X, 
not Employee A, and the value of the benefit is excludable from A’s gross income under 
§ 132(a)(5) because the parking is on or near X’s business premises, and the parking 
benefit is provided by X.  Although the § 132(a)(5) exclusion applies to the qualified 
parking benefits provided by X, there is no expense incurred by Employee A for X to 
reimburse, and therefore the “reimbursement” payments that X makes to A are not 
excluded from gross income under § 132(a)(5).  The conclusion would be the same 
whether the compensation reduction was mandatory or elective.  The conclusion would 
also be the same if the employer originally provided free parking to employees and then 
upon implementing the payroll arrangement purported to impose a charge on 
employees for parking.   See also, Rev. Rul. 2002-3, 2002-1 C.B. 316, which holds that 
a purported reimbursement of health insurance premiums paid by the employer, and not 
by employees, is not excludable from the gross income of employees under §§ 106(a) 
and 105(b).  
   
 Because the “reimbursement” payments were not reimbursements of expenses 
incurred by A for parking, it was unreasonable for X to believe at the time the 
“reimbursements” were paid to A that A would be able to exclude the payments from 
gross income under § 132(a)(5).  Thus, the “reimbursement” payments are not excluded 
from wages for FICA, FUTA, or federal income tax withholding purposes under §§ 
3121(a)(20), 3306(b)(16), or 3401(a)(19), respectively.  
HOLDING 
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The exclusion from gross income under § 132(a)(5) does not apply to the 
payments characterized by the employer as "reimbursements."  Employee A has not 
incurred an expense for parking for which there can be a reimbursement.  Accordingly, 
amounts that Employer X pays to Employee A purportedly as reimbursements are 
included in Employee A’s gross income and are wages subject to employment taxes 
under §§ 3121(a), 3306(b), and 3401(a).  This is the outcome whether or not the 
amounts of Employer X’s payments are calculated to provide Employee A with the 
same net pay A received prior to the implementation of the payroll arrangement. 

    
In addition, this ruling applies to arrangements with respect to benefits other than 

parking where:  (1) an employee's salary (and gross income) is reduced in return for a 
non-taxable benefit, and (2) the employer "reimburses" the employee for some or all of 
the cost of the non-taxable benefit and excludes the reimbursement from the 
employee's salary (and gross income) even though that cost was paid by the employer 
and not the employee. 

  
DRAFTING INFORMATION 
 

The principal author of this revenue ruling is Stephen D. Suetterlein of the Office 
of Associate Chief Counsel (Tax Exempt & Government Entities).   For further 
information regarding this revenue ruling, contact Mr. Suetterlein at (202) 622-6040 (not 
a toll-free call).  
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