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ISSUE

   Under the circumstances described below, is a laid-off worker an "employee" during the period of layoff for purposes
of an accident or health plan described in sections 105 and 106 of the Internal Revenue Code?

FACTS

   Corporation X maintains for its employees an employer-financed accident and health plan that qualifies as an accident
or health plan described in sections 105(e) and 106 of the Code.  Pursuant to the collective bargaining agreement
between X and its employees, the plan also provides identical accident and health coverage for former active employees
of X who have been laid off during the term of the agreement and who are available for work.

   A, an employee, was laid off by X for a period of time.  During the period of layoff X made contributions to its
accident and health plan on behalf of A, and A received health benefit payments from the plan.

LAW AND ANALYSIS

   Section 106 of the Code provides that gross income of an employee does not include contributions by the employer to
an accident or health plan for compensation (through insurance or othewise) to the employees for personal injuries or
sickness.

   Section 106 of the Code operates in conjunction with section 105, which provides, with certain exceptions, that
amounts an employee receives through accident or health insurance for personal injuries or sickness are includible in
gross income to the extent the amounts (1) are attributable to contributions by the employer that were not includible in
the gross income of the employee, or (2) are paid by the employer.  Withholding is required on payments of amounts
includible in gross income under section 105(a) pursuant to section 3401(a) and section 31.3401(a)-1(b)(8) of the
Employment Tax Regulations.

   Rev. Rul. 82-196, 1982-2 C.B. 53, holds, in part, that employer contributions to an accident or health plan that
provides coverage for an employee and the employee's spouse and dependents before and after the employee's
retirement and for a deceased employee's surviving spouse and dependents are excludable from the gross income of the
employee and the survivors under section 106 of the Code. Rev. Rul. 82-196 also holds that the taxation of health
benefits paid to survivors of a deceased employee-participant in such a plan is determined under section 105.  The
revenue ruling in effect considers an employee-participant in an employer-funded accident or health plan to continue to
be an "employee" for purposes of section 105 and 106 even after termination of employment.

   As in the case of retired or deceased employees, X's contributions to the accident and health plan on behalf of A were
based solely upon the employment relationship.  A's treatment under section 105 and 106 should, therefore, be the same
as that of the retired or deceased employees in Rev. Rul. 82-196.

HOLDING

   During the period of layoff, the laid-off worker is an "employee" for purposes of sections 105 and 106 of the Code.


