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Related Change Request (CR) #: 3096 Medlearn Matters Number: MM3096 
Related CR Release Date: September 24, 2004 
Related CR Transmittal #: 302 
Effective Date: November 13, 2003 
Implementation Date:  October 25, 2004 

Nursing Facility Visits (Codes 99301 – 99313) 

Provider Types Affected 
Physicians, Non-Physician Practitioners (NPP), Skilled Nursing Facilities (SNFs). 

Provider Action Needed 
This article conveys revised payment policy so that NPPs may provide other covered, medically necessary 
visits prior to and after the initial visit by the physician in a SNF.  This instruction states that Medicare policy 
requires a face-to-face visit with the resident for the SNF/Nursing Facility (NF) discharge day management 
service.  The instruction also clarifies that a split/shared evaluation and management visit may not be 
reported in the SNF or NF setting. 

Background 
Section 483.40 (c)(4) at Title 42 of the Code of Federal Regulations (CFR) did not define what the law 
meant by “initial” physician visit and therefore left the meaning open to interpretation, which impacted 
access to medically necessary care by other providers. 
Therefore, the Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) has increasingly been asked to clarify 
“initial” visit and to allow NPPs to provide medically necessary visits when needed prior to the initial visit by 
the physician. 
To ensure that all residents of nursing facilities have appropriate access to medical care, CMS has defined 
“initial visit” (comprehensive assessment) according to Survey and Certification memorandum (S&C-04-08) 
released on November 13, 2003 to State Survey Agencies and Medicare Part A and B contractors.  Prior to 
release of that memorandum, NPP visits could not be paid prior to the initial visit by the physician in a SNF 
per 42 CFR 483.40 (c)(4) and (e) and in a NF per requirements at 42 CFR 483.40(f). 
The Medicare Claims Processing Manual is now being revised per the Survey and Certification 
memorandum (S&C-04-08, dated November 13, 2003) so that NPPs may provide other covered, medically 
necessary visits prior to and after the initial visit by the physician.  This instruction states that Medicare 
policy requires a face-to-face visit with the resident for the SNF/NF discharge day management service.  
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The revision also states that a split/shared evaluation and management visit may not be reported in the 
SNF/NF setting. 
This definition will now permit medically necessary visits to be provided by NPPs prior to and after the 
“initial (comprehensive assessment) by the physician. Medicare contractors are being instructed to 
implement this payment policy revision as soon as possible. 
CMS reminds providers of the following: 
• Payment requirements for NPPs may differ from Federal survey and certification requirements. 
• Medicare will pay only a physician for the initial/comprehensive evaluation and management visit in a 

SNF or NF. 
• When an NPP reports this service (using a CPT code in the 99301-99303 range) prior to the 

performance of the initial visit and reporting by the physician, the Medicare carrier should not pay it as 
billed. Accurate billing can be determined through a post pay medical review.  

• The Medicare carrier will pay the physician who reports the initial visit (comprehensive assessment) 
using one of the SNF/NF CPT codes in the 99301-99303 range, and generally 99303 is used for this 
purpose. 

• Medicare will pay the NPP for covered, medically necessary evaluation and management visits prior to 
and after the initial/comprehensive visit reported by the physician and also for other required visits to 
comply with federal regulations at the option of the physician in the SNF setting and at the option of the 
State in the NF setting. Such visits should be reported with the appropriate CPT code in the 99301-
99302 and 99311-99313 range. 

• Medicare will pay for annual NF assessments (other than the initial comprehensive assessment 
performed and reported by the physician), readmissions to the facility, or a major change in status in 
the resident when such services are submitted by the physician/NPP using CPT code of 99301 or 
99302. 

• Payment for services rendered by nurse practitioners (NP) and clinical nurse specialists (CNS) 
employed at an NF may be reassigned to the NF by the NP or CNS.  In such cases, the NF should bill 
the appropriate Medicare carrier for the professional service using the UPIN of the NP or CNS. 

• When a NF employs a physician assistant (PA), the NF will always bill the Medicare carrier for the 
professional service using the PA’s UPIN. 

• Medicare will pay for the SNF/NF discharge day management day service when it is performed face-to-
face by the physician or NPP with the patient and is reported for the actual day of service.   

• A split/shared service is not applicable in the SNF/NF setting. 

Implementation 
Medicare will implement these instructions on October 25, 2004. 
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Related Instructions 
Survey and Certification memorandum (S&C-04-08), dated November 13, 2003, entitled Physician 
Delegation of Tasks in Skilled Nursing Facilities (SNFs) and Nursing Facilities (NFs) can be found at: 
http://www.cms.hhs.gov/medicaid/survey-cert/sc0408.pdf 

Additional Information 
The Medicare Claims Processing Manual (Pub 100-4), Chapter 12 (Physician/Nonphysician Practitioners), 
Section 30 (Correct Coding Policy), Subsection 6.13 (Nursing Facility Visits (Codes 99301-99313)) is being 
revised.  The updated manual instructions are included in the official instruction issued to your carrier, and 
can be found by going to: 
http://www.cms.hhs.gov/manuals/transmittals/comm_date_dsc.asp 
From that Web page, look for CR3096 in the CR NUM column on the right, and click on the file for that CR. 
If you have any questions, please contact your intermediary at their toll-free number, which may be found 
at: 
http://www.cms.hhs.gov/medlearn/tollnums.asp 
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