
[We redact certain identifying information and certain potentially privileged, 
confidential, or proprietary information associated with the individual or entity, unless 
otherwise approved by the requestor.] 

Issued: April 4, 2002 

Posted: April 11, 2002 

[name and address redacted] 

Re:  OIG Advisory Opinion No. 02-2 

Ladies and Gentlemen: 

We are writing in response to your request for an advisory opinion addressing whether an 
ambulance restocking arrangement (the “Arrangement”) fits in the safe harbor for 
ambulance replenishing at 42 C.F.R. § 1001.952(v), thus satisfying the criteria set forth in 
section 1128B(b)(3)(E) of the Social Security Act (the “Act”) for activities that do not 
result in prohibited remuneration. 

You have certified that all of the information provided in your request letter, including all 
supplementary information, is true and correct and constitutes a complete description of 
the material facts regarding the Arrangement. 

In issuing this opinion, we have relied solely on the facts and information presented to us. 
We have not undertaken any independent investigation of such information. This 
opinion is limited to the facts presented. If material facts have not been disclosed or have 
been misrepresented, this opinion is without force and effect. 

Based on the facts certified in your request for an advisory opinion, we conclude that the 
Arrangement described in your advisory opinion request and supplemental submissions 
satisfies the criteria for “general replenishing” set forth in the ambulance replenishing 
safe harbor at 42 C.F.R. § 1001.952(v) and, thus, does not constitute prohibited 
remuneration under the anti-kickback statute. 

This opinion may not be relied on by any person other than Company A and is further 
qualified as set out in Part IV below and in 42 C.F.R. Part 1008. 
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I. FACTUAL BACKGROUND 

Company A (the “Ambulance Company”) is a non-profit State X corporation operating a 
state-licensed ambulance service company providing emergency medical services 
(“EMS”). It serves several State X counties, including [names redacted] counties (the “Y 
Region”), and participates in the Medicare and Medicaid programs as a supplier of 
ambulance services. Each of its ambulances is used on average at least three times per 
week for emergency runs. 

The Ambulance Company routinely provides emergency medical transportation of sick 
and injured patients to Hospital B and Hospital C (the “Hospitals”), as well as non-
emergency and scheduled transports. The Hospitals are non-profit hospitals operating in 
the Y Region. Each participates in the Medicare and Medicaid program. 

The Hospitals restock certain drugs and supplies used during emergency ambulance 
transports without charge to the Ambulance Company. They do not offer free restocking 
for non-emergency runs. The restocking has been, and will continue to be done, in 
accordance with detailed regional protocols established by the County D Medical Control 
Authority and the County E Medical Control Authority (in conjunction with the Medical 
Control Authority of County F) and rules promulgated by the State X Department of 
Community Health (the “State Agency”) pursuant to state law regulating the quality and 
accessability of EMS (the “EMS Act”).1 

The Hospitals restock all ambulance companies in the Y Region on a uniform basis. The 
Hospitals document the specific drugs and supplies that are restocked and provide copies 
of such documentation to the Ambulance Company. The Ambulance Company has 
certified that the parties will maintain such records for five years and make them 
available to the Secretary of the Department of Health and Human Services (the 
“Department”) promptly upon request. 

1These entities are local medical control authorities (“LMCAs”) established 
pursuant to the EMS Act, [citation redacted], of the State X Public Health Code. LMCAs 
are required to establish written protocols for the practice of life support agencies and 
licensed emergency medical services personnel within their regions, in accordance with 
procedures set by the State Agency. Ambulance companies must operate in accordance 
with the EMS Act and the approved LMCA protocols. LMCAs are administered by 
participating hospitals, which appoint a physician as medical director and an advisory 
body that includes representatives of each kind of EMS provider and worker in the 
LMCA’s boundaries. 
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Presently, neither the Ambulance Company, nor the Hospitals, bills for the restocked 
drugs or supplies. The Ambulance Company has certified that future billing, if any, of 
restocked items by either the Hospitals or the Ambulance Company will comport with 
applicable Federal health care program payment and coverage rules and regulations and 
that there will be no duplicate billing for any restocked drugs or supplies. The 
Ambulance Company has also certified that the Arrangement does not, and will not, take 
into account the volume or value of any referrals or business otherwise generated 
between the Ambulance Company and the Hospitals for which payment may be made in 
whole or in part under any Federal health care program (other than the delivery to the 
Hospitals of the particular patient in connection with whom the drugs and supplies are 
restocked). Finally, the Ambulance Company has certified that participants in the 
Arrangement will otherwise comply with all Federal, State, and local laws regulating 
ambulance services (including, but not limited to, emergency services) and the provision 
of drugs and medical supplies (including, but not limited to, laws relating to the handling 
of controlled substances). 

II. LEGAL ANALYSIS 

The anti-kickback statute makes it a criminal offense knowingly and willfully to offer, 
pay, solicit, or receive any remuneration to induce referrals of items or services 
reimbursable by any Federal health care program. See section 1128B(b) of the Act. 
Where remuneration is paid purposefully to induce referrals of items or services for 
which payment may be made by a Federal health care program, the anti-kickback statute 
is violated. By its terms, the statute ascribes criminal liability to parties on both sides of 
an impermissible “kickback” transaction. For purposes of the anti-kickback statute, 
“remuneration” includes the transfer of anything of value, in cash or in kind, directly or 
indirectly, covertly or overtly. 

The statute has been interpreted to cover any arrangement where one purpose of the 
remuneration was to obtain money for the referral of services or to induce further 
referrals. United States v. Kats, 871 F.2d 105 (9th Cir. 1989); United States v. Greber, 
760 F.2d 68 (3d Cir.), cert. denied, 474 U.S. 988 (1985). Violation of the statute 
constitutes a felony punishable by a maximum fine of $25,000, imprisonment up to five 
years, or both. Conviction will also lead to automatic exclusion from Federal health care 
programs, including Medicare and Medicaid. This Office may also initiate administrative 
proceedings to exclude persons from Federal and state health care programs or to impose 
civil monetary penalties for fraud, kickbacks, and other prohibited activities under 
sections 1128(b)(7) and 1128A(a)(7) of the Act. 

The Department has promulgated safe harbor regulations that define practices that are not 
subject to the anti-kickback statute because such practices would be unlikely to result in 
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fraud or abuse. See 42 C.F.R. § 1001.952. Most recently, we have published a final safe 
harbor for certain ambulance restocking arrangements. See 66 Fed. Reg. 62979 (Dec. 4, 
2001) (to be codified at 42 C.F.R. § 1001.952(v)). The final rule covers restocking of 
drugs or medical supplies (including linens) by a hospital or other receiving facility for 
the purpose of replenishing comparable drugs or medical supplies used by an ambulance 
provider (or a first responder) in connection with the transport of a patient by ambulance 
to the hospital or other receiving facility, provided that all applicable safe harbor 
conditions are satisfied. 

The safe harbor protects three categories of restocking: free or discounted restocking 
(“general replenishing”), fair market value restocking, and government mandated 
restocking. In all cases, the ambulance that is replenished must be used to provide 
emergency ambulance services an average of at least three times per week, as measured 
over a reasonable period of time. 

The general replenishing safe harbor covers restocking done without charge or at a 
discounted charge to the ambulance provider. To come within this category, a restocking 
arrangement must meet all of the following requirements: 

(1) Participating hospitals must restock ambulance providers uniformly in 
one or more of the following categories: (a) all ambulance providers; (b) all 
non-profit and government providers; or (c) all non-charging providers; 

(2) The restocking arrangement must be conducted in an open and public 
manner. This condition can be satisfied by the conspicuous posting of a 
notice at the hospital2 or by operating under the auspices of a local EMS 
council or similar organization; 

(3) Any billing of restocked items by either the hospital or the ambulance 
provider must comport with applicable Federal health care program 
payment and coverage rules and regulations. There can be no duplicate 
billing for any restocking: either the ambulance provider (or first responder) 
or the receiving facility may bill a Federal health care program for 
replenished drugs or supplies; 

(4) The ambulance provider or receiving facility or both must document the 
restocking appropriately in accordance with the requirements set out in the 

2An optional sample form for such notice is provided in an appendix to the final 
rule. 
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final rule, including (a) maintaining records of the replenished drugs and 
supplies and the patient transport to which they relate, (b) providing a copy 
of the records to the other party within a reasonable time, and (c) making 
the records available to the Secretary promptly upon request; 

(5) The restocking arrangement must not take into account the volume or 
value of referrals from the ambulance provider to the hospital (other than 
the delivery to the receiving facility of the particular patient for whom the 
drugs and medical supplies are restocked); and 

(6) The parties to the restocking arrangement must comply with all Federal, 
State, and local laws regulating ambulance services (including, but not 
limited to, emergency services) and the provision of drugs and medical 
supplies (including, but not limited to, laws relating to the handling of 
controlled substances). 

The Arrangement comports with all of the foregoing requirements and, hence, constitutes 
a “general replenishing” arrangement within the terms of the ambulance replenishing safe 
harbor at 42 C.F.R. § 1001.952(v).3  We note that, while the Arrangement meets the 
“open and public” condition by operating under the auspices of an organization 
comparable to an EMS council, it could alternatively satisfy the requirement by posting a 
notice at the Hospitals. 

III. CONCLUSION 

Based on the facts certified in your request for an advisory opinion, we conclude that the 
Arrangement described in your advisory opinion request and supplemental submissions 
satisfies the criteria for “general replenishing” set forth in the ambulance replenishing 
safe harbor at 42 C.F.R. §1001.952(v) and, thus, does not constitute prohibited 
remuneration under the anti-kickback statute.4 

3Whether the Arrangement also fits in the “government-mandated” safe harbor 
category is a question requiring an interpretation of state law that we need not, and do 
not, reach here. 

4We express no opinion regarding liability of any hospital or ambulance company 
participating in the Arrangement under the False Claims Act or other legal authorities in 
connection with any improper billing or claims submission directly or indirectly related 
to, or arising from, the Arrangement. 
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IV. LIMITATIONS 

The limitations applicable to this opinion include the following: 

C	 This advisory opinion is issued only to Company A, the requestor of this 
opinion. This advisory opinion has no application to, and cannot be relied 
upon by, any other individual or entity. 

C	 This advisory opinion may not be introduced into evidence in any matter 
involving an entity or individual that is not a requestor of this opinion. 

C	 This advisory opinion is applicable only to the statutory provisions 
specifically noted above. No opinion is expressed or implied herein with 
respect to the application of any other Federal, state, or local statute, rule, 
regulation, ordinance, or other law that may be applicable to the 
Arrangement. 

C	 This advisory opinion will not bind or obligate any agency other than the 
U.S. Department of Health and Human Services. 

C	 This advisory opinion is limited in scope to the specific arrangement 
described in this letter and has no applicability to other arrangements, even 
those which appear similar in nature or scope. 

C	 No opinion is expressed herein regarding the liability of any party under the 
False Claims Act or other legal authorities for any improper billing, claims 
submission, cost reporting, or related conduct. 

This opinion is also subject to any additional limitations set forth at 42 C.F.R. Part 1008. 

The OIG will not proceed against Company A with respect to any action that is part of 
the Arrangement taken in good faith reliance upon this advisory opinion, as long as all of 
the material facts have been fully, completely, and accurately presented, and the 
Arrangement in practice comports with the information provided. The OIG reserves the 
right to reconsider the questions and issues raised in this advisory opinion and, where the 
public interest requires, to rescind, modify, or terminate this opinion. In the event that 
this advisory opinion is modified or terminated, the OIG will not proceed against 
Company A with respect to any action taken in good faith reliance upon this advisory 
opinion, where all of the relevant facts were fully, completely, and accurately presented 
and where such action was promptly discontinued upon notification of the modification 
or termination of 
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this advisory opinion. An advisory opinion may be rescinded only if the relevant and 
material facts have not been fully, completely, and accurately disclosed to the OIG. 

Sincerely,


/s/


D. McCarty Thornton

Chief Counsel to the Inspector General



