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Washington, D.C. 20210    

 
September 2, 2003 
 
 
Dear Name* 
 
This is in response to your letter seeking guidance on a number of issues relating to the 
child labor provisions of the Fair Labor Standards Act (the FLSA).  These issues have 
arisen because the City of Name desires to hire children under the age of 16 in various 
occupations in park, recreation and library facilities owned and operated by the City. 
 
Section 3(l), defining "oppressive child labor," expressly prohibits children under the age 
of 16 from performing any work other than that which the Secretary of Labor permits, by 
order or regulation, because it does not interfere with their schooling or health and well-
being (see 29 U.S.C. 203(l), see also 29 CFR 570.117-.119).  The Secretary's 
declaration of what forms of labor are not deemed "oppressive" for children between the 
ages of 14 and 16 appears in Child Labor Regulation No. 3 (Reg. 3) (29 CFR Part 
570.31-.38).  Copies of the FLSA and Regulations, 29 CFR Part 570, are enclosed for 
your convenience.  
 
Reg. 3 identifies a number of occupations or activities which are specifically prohibited 
for these youngsters without regard to the industry or the type of business in which their 
employer is engaged (e.g. “operating….any power-driven machinery other than office 
machines”) (sec. 570.33).  This section of Reg. 3 incorporates by reference all of the 
prohibitions contained in the Hazardous Occupations Orders (29 CFR 570.50-.68) 
which identify occupations that are "particularly hazardous" and, therefore, banned for 
16- and 17-year-olds (e.g. occupations involved in the operation of power-driven metal 
forming, punching and shearing machines) (see sec 570.33(e)).  Further, Reg. 3 
contains special rules for 14- and 15-year-olds employed in retail, food service and 
gasoline service establishments; certain activities are expressly authorized in such 
employment (sec. 570.34(a)) whereas other activities are expressly prohibited (sec. 
570.34(b)).  For example, clerical work, cashiering and clean-up work are authorized 
whereas "all work requiring the use of ladders, scaffolds, or their substitutes" is 
prohibited.  These special rules apply only in the designated types of business.  
 
Because the City of Name is not a retail, food service or gasoline service establishment, 
the special rules in section 570.34 (both authorizations and prohibitions) are not 
applicable to the employment of minors by the City, except where there is some discrete 
operation or division which could legitimately be characterized as such an establishment 
and therefore would be subject to these rules (e.g., minors employed in a food service 
operation at a City park).  A strict interpretation of Reg. 3 would prohibit the City of 
Name from employing 14- and 15-year-old workers in any jobs other than those which 
occur in those discrete operations or divisions that may be characterized as retail, food 
service or gasoline service establishments.  However, in recognition of the importance 
of youth employment programs operated by the City of Name and other public sector 
employers, to provide safe and meaningful developmental opportunities for young 
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people, the Department of Labor, as a matter of prosecutorial discretion, will not cite 
Reg. 3 Occupations violations for the employment of 14- and 15-year-olds by State and 
local governments as long as that employment falls within the occupations authorized 
by Reg. 3 (section 29 CFR 570.34(a)) and does not involve any of the tasks or 
occupations prohibited by Reg. 3 (sections 29 CFR 570.33 and 570.34(b)).  The other 
provisions of Reg. 3 – particularly the restrictions on hours of work – are fully applicable 
to the employment of such minors and will be enforced. 
 
Your letter inquires about the use of ladders by employees who are 15 years of age.  
Although Reg. 3 does not define the terms ladder and stepladder, regulations issued by 
the Department of Labor’s Occupational Safety and Health Administration (OSHA) do.  
The Wage and Hour Division relies upon these definitions when enforcing the youth 
employment provisions of the FLSA.  Regulation 29 CFR Part 1910.21(c)(1) states that 
a ladder is “an appliance usually consisting of two side rails joined at regular intervals by 
cross-pieces called steps, rungs, or cleats, on which a person may step in ascending or 
descending.”  Section 1910.21(c)(2) of that same Regulation defines stepladder to 
mean “a self-supporting portable ladder, nonadjustable in length, having flat steps and a 
hinged back.  Its size is designated by the overall length of the ladder measured along 
the front edge of the side rails.”  You will note that neither definition is dependent upon a 
minimum height or number of steps.  Reg. 3 contains no provisions for waivers or 
exemptions regarding the use of ladders by 14- and 15-year-old employees.  Pertinent 
sections of this Regulation are enclosed. 
 
Your letter also inquires whether the City may employ 15-year-olds as lifeguards at City 
swimming pools.  The occupation of “lifeguard” is not specifically authorized in Reg. 3 
as an occupation that 14- and 15-year-olds may perform.  Therefore, a strict 
interpretation of the statute and Reg. 3 would prohibit any employee under age 16 from 
working as a lifeguard.   However, the Department, relying on the expertise of the 
American Red Cross in the matter of water safety and, as a matter of discretion, does 
not and will not assert a violation with regard to the employment of a 15-year-old by a 
State or local government in the occupation of “lifeguard” at a swimming pool provided 
that the minor has been trained and certified by the American Red Cross and is working 
in conditions acceptable to the American Red Cross.1  The Department would not assert 
a violation if such youth used a ladder to access, and descend from, the lifeguard chair.  
Nor would the Department assert a violation if such youth, as part of their lifeguard 
duties, tested water quality for temperature and/or pH. levels, using all of the tools of the 
testing process including adding chemicals to the test water sample.  But these youths 
are prohibited from entering or working in any chemical storage areas, including the 
area where the filtration and chlorinating systems are housed.2  These youths are also 
prohibited from performing any water processing operations, including, but not limited 
to, adding certain chemicals to the water or back flushing the filtration system (see 

 
1 The Wage and Hour Division first stated this position in our letter dated August 10, 2000, to the Grant 
Wood Area Chapter of the American Red Cross. 
2 The American Red Cross training manual, Lifeguarding Today, also prohibits lifeguards from entering 
such areas. 
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section 570.33(a)).  Please note that this enforcement position would not permit youths 
under 16 years of age who are subject to the provisions of the FLSA to be employed as 
lifeguards at locations other than swimming pools, such as rivers, lakes, reservoirs and 
seaside or oceanside beaches.  
 
Your letter also seeks guidance as to the City’s employment of 14- and 15-year-olds in 
City libraries.  Reg. 3 has no explicit provision concerning such employment.  The 
Department, as a matter of discretion, will not assert a violation with regard to such 
employment by a State or local government provided that the minor's work is in the 
nature of office and clerical work (as allowed by section 570.34(a)(1)) and involves none 
of the specifically prohibited activities identified in Reg. 3 (e.g., use of power-driven 
machinery other than office machines; work on ladders).  The Department would not 
assert a violation if such youth used a one- or two-step footstool in the library.  The 
Department will enforce the restrictions on such a minor’s hours of work (sec. 
570.35(a)).   
 
Further, your letter presents questions concerning minor employees operating golf carts 
in the course of their employment at City parks.  With regard to younger minors – 14 
and 15 year of age – Reg. 3 prohibits the operation of "any power-driven machinery 
other than office machines" (sec. 570.33(b)).  This ban totally precludes such a minor 
operating a golf cart, regardless of where the cart would be driven (i.e., on park grounds 
or on public roads).  
 
The operation of golf carts by older minors 16 and 17 years of age would be subject to 
the restrictions of Hazardous Occupations Order No. 2 (HO 2) (29 CFR part 570.52).  
Golf carts meet the definition of "motor vehicles" and fall with the scope of the HO 2 
prohibition of “the occupation of motor-vehicle driver…on any public road…”  The 
regulation covers a wide variety of "vehicle[s] propelled or drawn by mechanical power 
and designed for use as a means of transportation" (e.g., motorcycles; automobiles; 
semi-trailers) (sec. 570.52(c)(1)).  Under this definition, the size of the vehicle is not a 
consideration.  The regulation provides an exception from the prohibition for the 
"incidental and occasional … operation of automobiles or trucks not exceeding 6,000 
pounds gross vehicle weight" under certain conditions (sec. 570.52(b)(1)).  However, 
since golf carts are neither "automobiles" nor "trucks," this exception is not applicable to 
the operation of such vehicles.   
 
The HO 2 prohibition applies to the operation of motor vehicles on any public road or 
highway, but not to such activity in other locations (sec. 570.52(a)).  In identifying a 
"public road," the Department would look to the generally accepted definition of a public 
road as ”a road or way established and adopted (or accepted as a dedication) by the 
proper authorities for the use of the general public, and over which every person has a 
right to pass and to use it for all purposes of travel or transportation to which it is 
adapted and devoted.  The proper test in determining whether [a] road is a ‘public’ or 
‘private road’ is [the] use to which such roadway is put, and [the] fact that [the] road has 
been constructed at public expense is not conclusive” (Bush & Burchett, Inc. v. Reich, 
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117 F.3d 932, 938 n. 11 (6th Cir. 1997), citing Black's Law Dictionary 1329 (6th ed. 
1990)).  Under this standard, a pathway or road in or at the perimeter of a City park 
would not be considered a public road, if it is used only by pedestrians, bicyclists, golf 
carts, and similar traffic to access parts of the park grounds for recreational purposes.  
But if the pathway or road is used by automobiles or trucks to traverse the park or to 
access park facilities for purposes such as delivery of goods, then it would be 
considered a public road on which a minor employee would not be permitted to operate 
a golf cart.  
 
Your letter also inquires whether 16-year-old lifeguards may drive their own vehicles 
from pool to pool on a public road during their hours of work (i.e., during the time when 
they are paid by the City).  Such activity is prohibited by the recently enacted statutory 
provision at 29 U.S.C. 213(c)(6) (copy enclosed), which provides that “employees who 
are under 17 years of age may not drive automobiles or trucks on public roadways.”  
Please note that this 1998 amendment to the FLSA supersedes the HO 2 provision with 
respect to 16-year-olds driving on public roads incidentally and occasionally (sec. 
570.52(b)(1)).  I am enclosing a fact sheet that addresses the 1998 amendment. 
 
Finally, your letter asks whether the City is responsible for its contractors' compliance 
with the child labor restrictions.  The FLSA and regulatory provisions are applicable to 
the "employer" of the minors.  Therefore, the City is responsible for child labor 
compliance where the City is the sole employer or where it is a joint employer (along 
with the contractor).  The Department encourages the City to oversee the operation of 
its contractors – whether or not the City is an employer of the minors – to assure that 
the minors are employed only in safe and appropriate conditions.  
We trust that this information is responsive to your request.  
 
Sincerely, 
Tammy D. McCutchen, Administrator 
 
Enclosures 
 
 
Note: * The actual name(s) was removed to preserve privacy. 
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