
July 14,2004

The Honorable Cass Ballenger

U.S. House of Representatives

Washington, D.C. 20515

Dear Congressman Ballenger: "

This is in response to your letter of December 2, 2003, written on.

behalf of school districts. You request guidance

under the Fair Labor Standards Act (FLSA) concerning the use of

non-exempt school system-staff to assist with coaching sports or

other extra-curricular activities. You ask, in a number of specific

cases, whether the employees may be considered volunteers or

whether the activities undertaken are additional duties that must

be compensated under the FLSA. You seek a clear statement as to

how the FLSA applies to these activities because the districts

indicate that FLSA regulatory provisions are not clear or are

interpreted differently in other states.

The FLSA recognizes the generosity and public benefits of

volunteering, and does not seek to pose unnecessary obstacles to

bona fide volunteer efforts for charitable and public purposes.

Please be assured that this Administration fully supports
volunteerism and is committed to work to ensure that citizens are

able to freely volunteer their services for charitable and public

purposes consistent with the law. As you may know, Wage and Hour

Division (WHD) staff have previously met with and offered

assistance on FLSA compliance zo the School Boards
Association.

Section 3(e) (4) (A) of the FLSA and 29 CFR 553.101 and 553.103

[enclosure #I] indicate that individuals are volunteers, not

employees of a public agency, when they meet the following
criteria:

A. Perform hours of service for civic, charitable or

humanitarian reasons without promise, expectation, or

receipt of compensatien for the services rendered. The

statute clarifies that a volunneer performing such

service can either receive nc compensation or be paid

expenses, reasonable benefits or a nominal fee to perform

such services; and,

B. Offer their services freely and without coercion, direct or



implied, from the employer; and,

C. Are not otherwise employed by the same public agency to

perform the same services as those for which they propose

to volunteer. In other words, individuals can qualify as

volunteers if they either volunteer for different agencies

or perform different services than they are employed to

perform.

The specific questions y_u present do not address each of these
criteria. For the purpose of answering your questions, the WHD
assumes that the individuals would meet those criteria not

discussed in the response. Please note that in every individual

case in which any of these criteria are not met, the services

performed may constitute compensable time under the FLSA.

As your letter indicates, a determination of whether the services

that volunteers seek to provide are the "same type of services"

they are employed to perform requires "...consideration of all the

facts and circumstances in a particular case..." see 29 CFR

553.103(a). Among the facts the regulation states will be
considered is how the volunteered services and the services for

which the volunteer is employed to provide are classified by the

three digit categories of occupations in the Dictionary of

Occupational Ti_les (DOT), published by the Employment and Training

Administration (ETA). The DOT was recently superseded by the O'NET

system, also published by ETA. Of equal weight to the DOT/O'NET,
the Administrator will consider whether the volunteer services are

"closely related to the actual duties performed or responsibilities

assigned to the employee". Id. To the extent that any individual

school employee's "actual duties" differ from those found in the

O-NET description, the answers below may not be valid and the

services performed may constitute compensable time under the FLSA.
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We will respond to the specific questions in your letter in the

order posed.

Same type of services

I. May an individual who is a full-time bus driver for a school

system volunteer to drive the basketball team to away games

on the activity bus?

An individual who is a full-time bus driver provides a service of

transporting students based upon the O'NET description of duties

[enclosure #2]. Driving a school bus constitutes the same,

identical or similar service within the meaning of § 553.103,

regardless of the characterization of the passengers as students or
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student athletes and of whether the transportation is to and from

school or school authorized activities. Thus, this individual

driver would not qualify as a volunteer under the FLSA.

2. Will the answer change if the individual bus driver is a

parent of the student on the basketball team?

The WHD .does not assert FLSA v_olations for time spent by a public

school employee who is also the parent (or who stands in loco

parentis) of a child in £hat school, when the parent volunteers in

activities directly involving the child's education and

participation. The WHD will thus not enforce the provisions of the

FLSA for the time spent driving the basketball team by a volunteer

busdriver who is a parent of a student participating on the
basketball team.

This WHD enforcement position applies only if the activities are

done without expectation of compensation and there is no coercion

or pressure on the employee by the employer to provide the

volunteer services. Also, it does not waive or otherwise have any

effect on an individual employee's right under Section 16(b) of the

FLSA to maintain a future claim for appropriate FLSA compensation
for "volunteer" hours.

3. May an individual who is a full-time bus driver for the

school system volunteer to be an assistant coach for the
basketball team?

Yes, the bus driver may volunteer as an assistant basketball coach

under the FLSA. The O'NET descriptions of the duties performed by

a bus driver [enclosure #2] and a coach [enclosure #3] are

sufficiently dissimilar that they would not constitute the same or
similar services.

4. Will the answer change if the coach is required tc drive the

activity bus to away games as part of his role as coach?

Yes, the answer changes because a bus driver/volunteer coach who is

required by an employer to drive the activity bus is not

volunteering freely and without coercion pursuant to the second

criteria. Also, the bus driver/volunteer coach is providing the

same services for the same public agency and hence fails to satisfy
the third criteria.

The time spent by the bus driver performing services as a volunteer

coach would not constitute the same or similar services and, thus,

would not be compensable. However, the time spent by such an



individual performing required services ofdriving an activity bus

to games would constitute the same services and thus would be

compensable.

5. May a teacher assistant who works in the classroom with

students during the day volunteer to be an assistant coach

for the basketball team?

Yes, a teacher assistant may vDlunteer to be an assistant coach

under the FLSA. The O'NET description of duties performed by a

teacher assistant [enclosure #4] and a coach [enclosure #3] are not

closely related, and thus they do not constitute the same or
similar services within the meaning of § 553.103.

6. May a teacher assistant volunteer to help as a parent in his

or her child's classroom as parents of other students in the

classroom may do?

See the answer to Question #2 above.

7. May a cafeteria worker for the school system volunteer to

serve a meal at the PTA meeting he/she attends as a parent?

While the duties performed by the cafeteria worker and volunteer

are not described, we assume that they are sufficiently similar as

to constitute the same type of services. The evaluation of
volunteer status thus turns on whether the PTA and the school are

the same public agency. The PTA is generally a not-for-profit

organization with its own governing board of directors which is

independent of the school. While a PTA exists to support

educational activities, we assume it is not the same public agency

as the school. Consequently, the cafeteria worker/parent could

volunteer for the PTA, even though _he cafeteria worke_ provides

the same services to the PTA as the worker provides to the school.

S. May a school secretary volunteer to be the head volleyball
coach?

Yes, the school secretary may volunteer to be the head volleyball

coach under the FLSA. The O'NET descriptions of the duties

performed by a school secretary [enclosure #5] and head volleyball

coach [enclosure #3] are not closely related, and thus they would

not constitute the same or similar services within the meaning of §

553.103.

9. May a teacher assistant volunteer to be the chess club

sponsor at the high school where s/he works?
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O'NET appears to encompass a chess club sponsor in both the

classification of Secondary School Teachers, Excep_ Special and

Vocational Education and the classification of Educational,

Vocational and School Counselors. Both classifications include the

task of _sponsor extracurricular activities such as clubs, student

organizations and academic contests" [enclosure #6]. In contrast,
the O-Net list of tasks for a teacher assistant [enclosure #4] does

not include club sponsor tasks. Thus, the teacher assistant and the

chess club sponsor do not provide the same or similar services

within the meaning of § 553.103. Consequently, a teacher assistant

may volunteer as the chess club sponsor under the FLSA.

As stated above, however, if the actual duties of a school

employee, such as a teacher assistant, differ from those described

in O'NET, the preceding answer on same or similar services may not
be valid.

Insofar as this answer is different from the answer provided in the

Department's 1997 opinion letter (September 22), that letter is

withdrawn. We note that the earlier letter was written prior to the

advent of the O'NET system. The facts now available on O'Net

indicate that the Department can no longer rely upon assumptions

made in the earlier letter.

i0. May a school secretary/bookkeeper volunteer to keep the
books for the athletic booster club?

Without the benefit of a detailed description of each, we assume

that the duties of secretary/bookkeeper and keeping the books for

the athletic booster club are sufficiently similar to constitute

the same type of services within the purview of § 553.103. Assuming

the foregoing is accurate, the evaluation of volunteer status thus

turns on whether the athletic booster club is the same.public

agency as the school. t

A detailed description of the relationship between the school and

the athletic booster club is necessary before we can offer an

opinion on whether they are the same agency. The club and school

will not be the same public agency if they are independent (see

response #7 above). In such circumstances, the school

secretary/bookkeeper may volunteer to keep the books for the
booster club under the FLSA.

!i. May a teacher assistant volunteer to accompany his or her

child's class on a field trip as other parents do?

See the answer to #2 above.



"Occasional and sporadic" volunteer activities

12. Must volunteering be only _occasional and sporadic" to

qualify as volunteer work or may a non-exempt school

employee volunteer to be an assistant coach for an entire
football or basketball season?

The "occasional and sporadic" provisions of Section 7(p) (2) of the
FLSA do not apply to the FLSA provisions on volunteers. Thus, a

non-exempt school employe 9 may volunteer to perform services as

long as criteria A, B & C above are met.

However, if an individual employed by the school system in any non-

exexnpt capacity is also e_nployed (as opposed to volunteering) as

the assistant coach, then the coaching duties would not be

considered "occasional or sporadic" for purposes of Section 7(p) (2)

of the FLSA, given the recurring nature of a typical coach's

duties. Please note that individuals who are employed by the school

system and are classified as exempt under 29 CFR 541, can also be

employed (as opposed to volunteering) as coaches without effecting

their exempt status.

"Nominal fee"

13. What is the hourly rate of pay that is considered nominal

for purposes of considering someone a volunteer? See 29 CFR

553.106 [enclosure #7]

Unfortunately, it is not possible to answer this question as

definitely as the others because it presumes that a "nominal fee"

and an "hourly rate" are one-in-the-same or interchangeable

concepts. However, neither the FLSA nor the implementing

regulations discuss permissible expenses, reasonable benefits, or

nominal fees, or any combination thereof, in terms of a_ "hourly

rate." Section 3(e) (4) (a) (i) [enclosure #I] and the implementing

regulations at 29 CFR §553.106 provide that a volunteer may only be

paid expenses, reasonable benefits, or a nominal fee, or any

combination thereof, without losing volunteer status. Examples of

permissible expense or benefit payments are described as a payment

for expenses, such as dry cleaning; an allowance for a requirement,

such as a uniform; reimbursement for an out-of-pocket expense, such

as transportation; a payment to provide materials, such as

supplies; or a payment for benefits, such as participation in group

insurance plans. 29 CFR 553.106(a)-(d)

While the statute and the implementing regulations do not define

what constitutes a "nominal fee", the regulations provide guidance

for determining whether a fee is nominal and permissible. If a fee
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is not nominal, then the individual would not qualify as a

volunteer and would be considered an employee who is covered by the

FLSA minimum wage and overtime provisions. In particular,

§553.106(e) states that a fee is not nominal if it is:

I. a substitute for compensation; or

2. tied to productivity.

The factors to examine in making this determination include, but

are not limited to: I) the distance traveled and the time or effort

required of a volunteer; _2) the availability - limited or

unlimited - of a volunteer to provide services; and (3) the basis -

as needed or throughout the year - on which a volunteer agrees to

perform services. These-factors focus upon whether the fee is

actually more analogous to a payment for services or recompense for

something performed and, hence, is not nominal. Thus, to the

extent that a fee is based upon the factors delineated, there is a

greater likelihood that such fee is not nominal. For example, to

the extent that payments are tied to productivity (e.g., payment of

hourly wages for services rendered), are similar to "piece rates"

or are comparable to "production bonuses", there is a greater
likelihood that such fees are not nominal.

Finally, §553.106(f) provides that the determination of whether the

expenses, benefits or fees would preclude an individual from

qualifying as a volunteer under the FLSA must be made by examining

the total amount of payments in the context of the economic

realities of a particular situation. Once a fee is determined to be

nominal, then the manner in which it is paid - be it an hourly

rate, day rate or a flat rate - is less significant.

This opinion is based exclusively on the facts and circumstances

described in your request. Existence of any other fac<ual or

historical background not contained in your request might require
different conclusions than those expressed herein.

I hope you will find the above discussion and analysis responsive

to your request. Thank you for your inquiry. Please contact us if

you have further questions.

Sincerely,

Alfred B. Robinson

Acting Administrator

Enclosures


