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          UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
                            REGION IV
                      345 COURTLAND STREET
                     ATLANTA GEORGIA  30365
                         March 11, 1981

REF:  4AH-AF

Dear State/Local Director:

At the State Air Directors' meeting last fall, a request was made
for EPA to prepare and distribute a regular summary of PSD policy
determinations made by Region IV.  Enclosed is the first such
summary.  The frequency of future summaries will depend on the
number of determinations, but will probably be monthly.  The
summary will be in addition to copies of any Headquarters'
letters or memos we send you.

I hope these summaries assist your new source review program. 
Any questions or suggestions should be sent to Roger Pfaff
(404/881-3286).  

Sincerely yours,

Thomas W. Devine
Director
Air and Hazardous Materials Division

Enclosure
                          EPA Region IV

          Policy Determinations Regarding PSD Questions

1. 11/13/80

   Question:   An engine manufacturing plant sprays VOC
               contaminated wastewater into the air to dispose of
               VOC.  Is the activity, if new, subject to PSD?

   Answer:     If the source has nonfugitive emissions greater
               than 250 TPY, the new emissions which are fugitive
               would count in determining PSD applicability.  The
               only place fugitives are given special treatment
               is in determining if the source is subject to PSD.

   Reference:  Section 52.21(i) (4) (vii)

2 .  11/24/80

   Question:   A major source makes a physical change which
               increases emissions, but has offsetting reductions
               elsewhere at the same time.  In the past 5 years,
               however, there have been other increases such that
               the net result over 5 years is greater than de
               minimis.  Is the new physical change subject to
               PSD.



   Answer:     No.  The proposed change must, by itself, result
               in a net increase greater than de minimis in order
               to be subject to PSD.

   Reference:  1/22/81 memo, DSSE to Charles Whitmore, Region
VII.

3.  12/2/80

   Question:   A major source wishes to take two actions: 1)
               Increase production at a previously a PSD-
               permitted emission unit; 2) Build a new emission
               unit with less than de minimis emissions. 
               Emissions of fluorides from the two actions, when
               added together, are greater than de minimis and
               occur within the contemporaneous time frame.  Does
               the physical change (new unit) trigger PSD review
               because of the change in actual emissions at the
               previously permitted units being greater than de
               minimis?
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   Answer:     No, unless the production rate of the previously
               permitted unit was limited in the permit.  Section
               52.21(b) (21) (iii) allows allowable emissions to
               presumed to represent actual emissions for new
               sources.  Therefore, the increase in production at
               the PSD source is not an increase in actual
               emissions.  Also, due to a 1/22/81 policy
               memorandum, the new unit by itself must be greater
               than de minimis to trigger review.

   Reference:  Section 52.21(b)(21 () iii)
               1/22/81 memo, DSSE to Charles Whitmore, Region
VII.

4.  12/2/80

   Question:   In the previous example, what if the previously
               permitted source were an existing source which did
               not have a new source construction permit under
               the SIP?

   Answer:     In this case, the proposed unit would be subject
               to PSD, since the net increase calculation would
               include the production rate increase from the
               existing source.  After the new permit is issued,
               the "slate is wiped clean", and only future
               increases and decreases would count.

   CHANGE:     As of 1/22/81, this situation would also not
               trigger PSD, because the physical change (new
               unit) is not, by itself, greater than de minimis.

   Reference:  1/22/81 memo, DSSE to Charles Whitmore, Region
   VII.

5.  12/2/80

   Question:   Is an iron foundry one of the 28 PSD categories?

   Answer:     Yes, it is a secondary metal production plant, if
               it uses scrap metal to produce iron, even if the
               metal is poured into molds.

   Reference:  Section 52.21(b) (1) (i) (a)



6.  12/2/80

   Question:   (Offset Policy) A modification is subject to the
               Offset Policy.  In addition to the proposed 50 TPY
               emission increase, the company had a 500 TPY
               increase from an unreviewed production rate
               increase 3 years ago.  Do offsets have to be
               obtained for the full 550 TPY?
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   Answer:     Yes, unless the 500 TPY was from a new source with
               a SIP construction permit whose permit conditions
               did not prohibit the increase.

   Reference:  Part 51, Appendix S, Section II.A.7.(iii).

7.  12/12/80

   Question:   Is a whiskey distillery one of the 28 categories
               (chemical process plants) listed in Section
               52.21(b) (1) (i) (a)?

   Answer:     No.  A chemical process plant is any establishment
               in Major Group 28 of the SIC Code.  Beverage
               distilleries are in Major Group 20.

   Reference:  Section 52.21(b) (1) (i) (a)

8.  12/12/80

   Question:   A major stationary source wishes to make a
               physical change resulting in a 15 TPY increase in
               particulate.  Less than 5 years ago, the source
               had a production increase (not subject to PSD)
               resulting in a 50 TPY increase in SO2.  Is the
               proposed increase subject to PSD?

   Answer:     No.  The triggering increase must be of the same
               pollutant as the one for which a significant
               increase results.  Also, due to a 1/22/81 policy
               memo, the proposed physical change must be greater
               than de minimis itself.

   Reference:  1/22/81 memo, DSSE to Charles Whitmore, Region
               VII.

9.  1/12/81

   Question:   An existing source is operating in compliance with
               the conditions of its operating permit.  The
               operating permit conditions are identical to the
               requirements stated in the SIP for the source. 
               The source was in operation long before the New
               Source Review Procedures were incorporated into
               the SIP.
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               The source owner proposes to construct a new
               emission unit at the source and to simultaneously
               offset the increased emissions by reducing
               emissions (through installation of emission
               control equipment) at an existing unit at the
               source.  Emissions from the proposed new unit will
               be completely offset for all pollutants emitted
               except sulfur dioxide which will increase by a
               significant amount, thus subjecting the proposed
               construction to PSD review.  The reduced emission



               rate for the existing unit will be made a
               condition of the unit's operating permit.  The
               proposed construction and simultaneous offsetting
               reduction of emissions at the existing unit will
               be subject to public scrutiny during the 30-day
               comment period required as part of the PSD review. 
               Will the proposed emission reductions at the
               existing unit be "federally enforceable"?

   Answer:     No.  But if appropriate conditions are included in
               the construction permit for the new unit
               (requiring the existing unit to reduce emissions),
               this situation would be federally enforceable.

   Reference:  Section 52.21(b) (3) (vi) (b).

10.  1/12/81

   Question:   A source is operating in compliance with the
               conditions stated on its operating permit.  The
               conditions of the operating permit are identical
               to the conditions contained in the construction
               permit which was issued for the source in
               accordance with the New Source Review procedures
               of the SIP at the time of issuance.

               The source owner proposes to reduce emissions
               to a lower level than is currently allowed
               under the operating permit by some method
               such as installation of more efficient
               control equipment.  The source owner requests
               that the operating permit be revised to limit
               source emissions to this lower emissions
               level and proposes an appropriate method
               (stack testing, continuous monitoring, etc.)
               to demonstrate compliance with this lower
               emission limit.  Will this proposed new
               emission limit be "federally enforceable" as
               defined in the August 7, 1980 PSD regulations
               at 40 CFR Section 552.21(b) (17)?

   Answer:     No.  Operating permits are not federally
               enforceable.  The State could, however, change the
               cond0itions of the construction permit to make the
               reduced emission rate federally enforceable.

 Reference:    Section 52.21 (b) (17).


